9:00
|
Bc.
Pavla
Krčová
|
M1
|
Ing. Svatopluk Henke, Ph.D.
|
Charakterizace mannanových hydrolyzátů instrumentálními metodami
|
detail
Charakterizace mannanových hydrolyzátů instrumentálními metodami
V první části práce byly stanovovány volné cukry obsažené v gumách. Pro stanovení byly k dispozici čtyři typy gum v podobě prášků, a to guarová guma, tara guma, pískavice a karob. Volné sacharidy byly ve vzorcích stanovovány extrakcí do ethanolu a následnou analýzou metodou HPAEC-PAD. U jednotlivých vzorků bylo možné sledovat odlišné složení.
|
9:00
|
Bc.
Tereza
Kalousková
|
M2
|
prof. Ing. Jana Čopíková, CSc.
|
Fortifikace čokolády netradičními složkami
|
detail
Fortifikace čokolády netradičními složkami
V dnešní době se spotřebitelé čím dál více zaměřují na kvalitu a přidanou hodnotu potravin. Čokoládový trh se tomuto trendu snaží přizpůsobit, výrobci čokoládu fortifikují o složky, které mají pozitivní přínos pro lidské zdraví. Ve své práci se zabývám aktuálními trendy ve fortifikaci čokolády a čokoládových výrobků netradičními složkami. Zaměřuji se na okvětní lístky Tagetes sp. za účelem obohacení čokolády o lutein, a dále houbu z rodu Pleurotus jako zdroj látek (fenoly, polysacharidy) s terapeutickými účinky. V rámci experimentální části byla vyrobena mléčná a hořká čokoláda s přídavkem okvětních lístků Tagetes sp. a houbou Pleurotus ostreatus kmene 2009. Přidávané složky byly lyofilizovány a do čokolády přidány v rozemleté podobě. U vyrobených čokolád bylo provedeno senzorické hodnocení, stanovena viskozita a mez toku, velikost částic, antioxidační kapacita a obsah tuku. Byla naměřena FTIR spektra čokolád a přidávaných složek. FTIR spektra budou využita k identifikaci a kontrole složení vzorků. Také byly pořízeny snímky povrchu čokolád na digitálním mikroskopu Keyence VHX-5000. Následně budou navrženy nové receptury a připraveny a analyzovány čokolády a čokoládové výrobky s přídavky hub, řas a okvětních lístků Tagetes sp..
|
9:00
|
Kristýna
Panušková
|
B3
|
Ing. Roman Bleha
|
Charakterizace Pleurotus 2009 pomocí blízké infračervené spektroskopie
|
detail
Charakterizace Pleurotus 2009 pomocí blízké infračervené spektroskopie
Práce je zaměřena na dřevokaznou jedlou houbu rodu Pleurotus kmene 2009, zejména na polysacharidy, které jsou v ní obsažené. Houby rodu Pleurotus obsahují velké množství zdraví prospěšných látek (např. β-glukany, fenoly), které mají např. hepatotoxické, antivirotické nebo protinádorové účinky. Cílem práce bylo získat přečištěnou polysacharidovou frakci. Izolace této frakce probíhala v několika krocích – rozemletý původní vzorek (F0) byl extrahován hexanem (lipidová frakce F1), ethanolem (polyfenolová frakce F2) a kyselým ethanolem (80% EtOH + 0,2 M HCl). Byla získána přečištěná frakce (F4). Pro zjištění optimálních podmínek mikrovlnné extrakce byla tato frakce (F4) podrobena mikrovlnné extrakci při teplotě 180 °C a různých extrakčních časech – 5, 18, 30 a 40 min. Z těchto extrakcí byly získány polysacharidové frakce (F5, F6, F7, F8), ve kterých byl stanoven obsah polysacharidů PSA (Phenol-Sulfuric acid assay) metodou a metodou s orcinem. Po každém extrakčním kroku bylo složení a čistota získané frakce analyzována pomocí FTIR a Ramanovy spektroskopie. Původní vzorek (F0) byl také podroben organické elementární analýze.
|
9:00
|
Bc.
Jan
Zavadil
|
M2
|
Ing. Svatopluk Henke, Ph.D.
|
Aplikace pokročilých oxidačních procesů pro rozklad nízkokoncentrovaných látek
|
detail
Aplikace pokročilých oxidačních procesů pro rozklad nízkokoncentrovaných látek
Pokročilé oxidační procesy jsou skupinou chemických reakcí, jejichž společným rysem je produkce vysoce reaktivního hydroxylového radikálu pro odbourání různorodých organických substrátů. Již dříve nalezl uplatnění v asanaci průmyslových odpadních vod zatížených pesticidy, herbicidy, nebo polutanty z farmaceutických a textilních výrob, proces tzv. Fentonovy oxidace založený na použití kombinace iontů přechodných kovů a H2O2. V posledních desetiletích byl díky výrazným pokrokům ve výzkumu fotokatalytických oxidací objeven potenciál využití samotného reakčního média jako zdroje radikálů, tedy vody, v důsledku jejích interakcí s různě modifikovanými oxidy kovů aktivovanými fotony o dostatečné energii. A to bez nutnosti dodávání činidel, jenž mohou představovat další ekonomickou nebo ekologickou zátěž provozu. V naší práci se zabýváme konkrétně fotokatalýzou na TiO2 v anatasové formě v kombinaci s UV zářením kyseliny šťavelové a kyseliny benzoové, jakožto modelových složek odpadních vod vybraných cukrovarnických technologií. V případě kyseliny šťavelové byl spektrofotometrickou analýzou ověřen efekt reakční teploty na rychlost úbytku substrátu a souběžně byly sledovány změny pH a elektrické vodivosti v reakčním roztoku. Bude představena i možnost fotokatalytické oxidace monosacharidů.
|
9:00
|
Bc.
Tamilla
Mirzayeva
|
M2
|
doc. Mgr. Andrej Sinica, Ph.D.
|
Extrakce a purifikace glykosaminoglykanů z živočišných zdrojů.
|
detail
Extrakce a purifikace glykosaminoglykanů z živočišných zdrojů.
Glykosaminoglykany (GAG) jsou důležité polysacharidy živočišných orgánů a pojivových tkání. Jsou to lineární polymery skládající se z opakujících se disacharidových úseků. Mají uplatnění v potravinářství, kosmetice a farmacii. Zdrojem GAG může být odpad, vzniklý při krájení drůbežího masa. Cílem této práce je extrakce, purifikace a následná analýza vzorku lyofilizovaného odpadu po krájení drůbeže. Složení a struktura isolovaných frakcí byly charakterizovány pomocí vybraných spektroskopických, spektrofotometrických a separačních metod. Nejprve byla provedena deproteinizace tohoto materiálu pomocí pepsinu, dále následovalo přečištění a frakcionace pomocí iontoměničové a preparativní gelové chromatografie. Byl stanoven celkový obsah cukrů a bílkovin. K analýze čistoty a složení jednotlivých frakcí byla použita FTIR spektroskopie. Na základě analýz jedna z isolovaných frakcí byla identifikována jako chondroitin sulfát. Další práce bude zaměřena na charakterizaci ostatních frakcí a isolace kyseliny hyaluronové.
|
9:00
|
Bc.
Eva
Menšíková
|
M2
|
doc. Ing. Evžen Šárka, CSc.
|
Nanočástice zesítěného škrobu
|
detail
Nanočástice zesítěného škrobu
Škrobové nanočástice jsou intenzivně studovány vzhledem k jejich potenciálnímu využití v biomedicíně, např. jako nosiče léčivé látky. Jednou z možných metod přípravy je kyselá hydrolýza voskového kukuřičného a pšeničného škrobu, která byla doplněna následným zesítěním molekul škrobu reakcí suspenze nanočástic za přítomnosti trimetafosfátu sodného, tripolyfosfátu sodného a síranu sodného. Takto připravené nanočástice byly charakterizovány pomocí transmisní elektronové mikroskopie, kdy byla zjištěna velikost nanočástic v rozmezí 5-80 nm a pomocí rentgenové difrakce bylo zjištěno, že vzorky mají V-typ krystalinity, přičemž modifikované vzorky mají vyšší krystalinitu než nativní škroby. Po úpravě vzorků enzymovou hydrolýzou modifikovaného škrobu byl pomocí 31P nukleární magnetické rezonance stanoven obsah fosforu 2220 mg/kg, resp. 17190 mg/kg (oba vzorky obsahovaly 7 různých forem fosforu), stupeň zesítění byl odhadnut na 5.9x10-4, resp. 1.6x10-3. U obou vzorků byla změřena IČ spektra, která potvrdila charakteristické oblasti pro polysacharidy a oblast okolo 1274 cm-1, která náleží fosfátové skupině.
|
9:00
|
Aneta
Machalíková
|
B3
|
Ing. Roman Bleha
|
Charakterizace Pleurotus 2515 pomocí blízké infračervené spektroskopie
|
detail
Charakterizace Pleurotus 2515 pomocí blízké infračervené spektroskopie
V rámci své bakalářské práce se zaměřuji na izolaci a charakterizaci polysacharidů z houby rodu Pleurotus kmene 2515. Tyto houby jsou vyhledávány jako nový zdroj látek (fenoly, terpeny, polysacharidy) s terapeutickými účinky. Houba byla lyofilizována a rozemleta na prášek, u kterého byla provedena organická elementární analýza. Pro izolaci polysacharidů byla použita mikrovlnná extrakce. Předcházelo tomu odstranění lipidů, vitamínů, polyfenolů a barviv, které byly vyextrahovány do rozpouštědla a vybrané frakce byly zakoncentrovány. Postupně byl prášek hub promyt pomocí hexanu (frakce F1), ethanolu (frakce F2) a kyselého ethanolu (směs 80% ethanolu a 35% HCl, frakce F3). Následně byl roztok opět promýván čistým ethanolem do neutrálního pH a poté vysušen acetonem. Mikrovlnná extrakce byla provedena s přečištěným pevným podílem v poměru ku vodě 1:60. Proces musel být optimalizován, tudíž byl proveden při teplotě 180 °C a časech 5, 18, 30 a 40 minut. Z extraktů byl centrifugací a následnou mikrofiltrací oddělen pevný podíl. U kapalného podílu bude stanoven obsah sacharidů pomocí fenol-sírové a orcinové metody.
|