Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
SVK
iduzel: 28824
idvazba: 47802
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 17:12:21
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs: https://cis-prihlasovadlo.vscht.cz/svk/
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 28824
idvazba: 47802
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'svk.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/home'
iduzel: 28824
path: 1/28821/43620/28823/28824
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Studentská vědecká konference

Každoročně na podzim probíhá na VŠCHT Praha  Studentská vědecká konference, na které studenti bakalářských a magisterských programů prezentují výsledky svých výzkumných prací. Práce jsou rozděleny do cca 60 sekcí podle odborného zaměření, každý soutěžící student prezentuje svou práci před odbornou komisí formou krátké přednášky nebo posteru. Nejlepší práce ve všech sekcích jsou odměňovány hodnotnými cenami, často za přispění našich průmyslových partnerů.

Letošní SVK proběhne 23. 11. 2023.

Chcete-li se stát sponzory SVK na některé z fakult VŠCHT Praha, kontaktujte prosím příslušného fakultního koordinátora.

Seznam fakultních koordinátorů

V případě dotazů ohledně SVK se obracejte na příslušné ústavní či fakultní kordinátory.

  

Přihlašovací formulář

Nejste zalogován/a (anonym)

Chemie a analýza potravin E (B 32 - 9:00)

  • Předseda: doc. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.
  • Komise: doc. Dr. Ing. Marek Doležal, Ing. Zbyněk Džuman, Ph.D.
Čas Jméno Ročník Školitel Název příspěvku Anotace
9:00 Bc. Jitka Suchá M2 prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. Analytické protektanty: kritické zhodnocení jejich aplikace v GC-MS analýze reziduí pesticidů detail

Analytické protektanty: kritické zhodnocení jejich aplikace v GC-MS analýze reziduí pesticidů

Pesticidy jsou v dnešní době velmi často používány v produkci potravinářských surovin za účelem potlačení škodlivých činitelů. Z důvodu jejich různé toxicity je proto nutné monitorovat jejich rezidua v potravinách a krmivech nejmodernějšími analytickými metodami. Jedním z kritických bodů při analýze pomocí plynové chromatografie (GC) jsou tzv. matriční efekty. Právě pro kompenzaci matričních efektů je možné využít analytické protektanty. V této studii byl hodnocen aplikační potenciál D-sorbitolu a L-gulono-γ-laktonu jako analytických protektantů (AP) pro stanovení reziduí pesticidů pomocí GC ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (Agilent 7010 QqQ). Byl sledován vliv těchto AP na zvýšení odezvy detektoru stanovovaných reziduí a pozornost byla také věnována tvaru píků. Pro srovnání vlivu AP byly analyzovány rozpouštědlové a matriční standardy na několika koncentračních hladinách s přídavkem a bez přídavku AP. Pro 186 analytů byly stanoveny limity kvantifikace (LOQ). Nejnižších LOQ bylo dosaženo při použití matričních standardů s přídavkem analytických protektantů. Při použití této směsi došlo až ke dvojnásobnému zvýšení odezvy detekovaného signálu. Aplikace analytických protektantů je tedy vhodné řešení při kompenzaci matričních efektů v GC analýze reziduí pesticidů.
9:20 Bc. Jan Šťastný M1 prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. Opiové alkaloidy v semenech máku setého (Papaver somniferum L.)   detail

Opiové alkaloidy v semenech máku setého (Papaver somniferum L.)  

Celosvětově je pěstováno mnoho odrůd máku setého (Papaver somniferum L.), které lze rozdělit na potravinářské a technické. Semena potravinářských odrůd máku jsou vyhledávanou komoditou pro potravinářský průmysl kvůli jedinečným senzorickým vlastnostem, zatímco technické odrůdy jsou díky vysokému obsahu opiových alkaloidů v sušině zralé rostliny využívány ve farmaceutickém průmyslu pro výrobu léčiv, a jejich semena jsou odpadní produkt. V posledních letech byly zaznamenány případy účelné záměny či směšování semen kvalitních potravinářských odrůd s levnými semeny technických odrůd, která právě z důvodu vysokého obsahu opiových alkaloidů nejsou vhodná ke konzumaci. Jejich nadměrný příjem může u konzumenta způsobit nežádoucí účinky, například nevolnost, či malátnost. V rámci práce byly vyšetřeny vzorky semen máku setého pocházející z tržní sítě České republiky, vzorky semen z projektu „Diagnostické metody pro laboratorní kontrolu pravosti máku setého“ a vzorky makoviny. Vybrané opiové alkaloidy byly stanoveny metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií (U–HPLC–HRMS). V případě vzorků semen pocházejících z tržní sítě České republiky byly stanovené obsahy porovnány s legislativním limitem, daným Ministerstvem Zemědělství.
9:40 Bc. Radka Tamášová M2 Ing. Darina Lanková Ph.D. Analýza reziduí pesticidů ve vlasech pro účely humánního biomonitoringu detail

Analýza reziduí pesticidů ve vlasech pro účely humánního biomonitoringu

Analýza reziduí pesticidů ve vlasech v rámci humánního biomonitoringu je poměrně novým tématem. Vlasy jsou v porovnání s jinými běžně analyzovanými biologickými vzorky (např. krevní sérum) výhodnou matricí: neinvazivní odběr spojený se snadným ziskem velkého souboru vzorků, stabilita vlasu bez nutnosti speciálních podmínek skladování, možnost získání informace o krátkodobé i dlouhodobé expozici těmto látkám. Cílem této studie bylo porovnat různá rozpouštědla pro oplach vlasů (pro odstranění možné externí kontaminace na jeho povrchu) a různé extrakční podmínky (rozpouštědlo, doba izolace). Pro finální kvantifikaci byla využita technika ultra-účinné kapalinová chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (UPLC-MS/MS). Z pestré skupiny reziduí pesticidů byla pozornost věnována fungicidům, insekticidům a látkám s baktericidním účinkem. Mezi nejčastěji detekované látky v nejvyšších množstvích ve vzorcích vlasů patřily benzalkoniumchloridy (BAC) (8-150 ng/g vlasů), didecyldimethylamoniumchlorid (DDAC) (70-700 ng/g vlasů) a N,N-diethyl-3-methylbenzamid (DEET) (5 ng/g vlasů).
10:00 Bc. Jakub Tomáško M2 doc. Ing. Jana Pulkrabová, PhD. Vývoj nového analytického postupu pro stanovení chlorovaných parafínů v rostlinných olejích detail

Vývoj nového analytického postupu pro stanovení chlorovaných parafínů v rostlinných olejích

Chlorované parafíny (CP) jsou v průmyslu hojně používané například jako změkčovadla plastů nebo retardátory hoření. CP mají negativní vliv na lidské zdraví, vykazují účinky endokrinních disruptorů a v případě chlorovaných parafínů s krátkým řetězcem se jedná o možné lidské karcinogeny (2B kategorie). CP jsou také řazeny mezi skupinu perzistentních organických polutantů. V poslední době se CP dostávají do popředí zájmu, zejména jejich výskyt ve složkách životního prostředí. Bohužel vědeckých publikací zabývajících se CP v potravinách je však stále velice málo. V rámci této studie byla vyvinuta metoda pro analýzu CP v rostlinných olejích (kokosový a řepkový olej), která byla následně validována a aplikována na vzorky kokosových olejů v rámci mezilaboratorního testu. Vzorky byly připraveny pomocí přečišťovací techniky gelové permeační chromatografie. Koncovou instrumentací byl plynový chromatograf s vysokorozlišovacím hmotnostním spektrometrem (GC‑HRMS) vybavený negativní chemickou ionizací (NCI). Naměřené hodnoty CP ve vzorcích olejů byly v rozmezí 11 až 81 ng/g oleje a jeden vzorek byl pod mezí stanovitelnosti (10 ng/g oleje).
10:20 Bc. Pavlína Vágenknechtová M1 Ing. Marie Suchanová, Ph.D. Výskyt reziduí pesticidů v zelených čajích detail

Výskyt reziduí pesticidů v zelených čajích

Pesticidy představují široké spektrum chemických látek, které se používají na ochranu rostlin. Zbytková množství (rezidua) pesticidů se mohou v rostlinách vyskytovat i po sklizni a zpracování, což může mít negativní dopad na zdraví konzumentů. Čaj patří mezi velmi oblíbený nealkoholický nápoj, zároveň je to ale komodita, ve které je velmi častý výskyt reziduí pesticidů. Zelené čaje zakoupené v tržní síti České republiky byly vyšetřeny na přítomnost reziduí pesticidů. Analytická metoda zahrnovala extrakci vzorku metodou QuEChERS s následným přečištěním pomocí disperzní extrakce na tuhou fázi. Separace, identifikace a kvantifikace analytů byla provedena pomocí kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií. Vhodnost metody byla ověřena pro 31 vybraných analytů. Z 15 zelených čajů dva nevyhověly legislativním limitům. Z porovnání jednotlivých šarží čajů zakoupených v předchozích letech bylo patrné, že se jejich kvalita z pohledu obsahu reziduí pesticidů, až na výjimky, příliš nelišila. Nejčastěji byl ve vzorcích detekován bifenthrin, acetamiprid, carbendazim a imidacloprid.
10:40 Bc. Veronika Vondrášková M2 Ing. Lucie Drábová, Ph.D. Optimalizace metody pro stanovení polycyklických aromatických uhlovodíků v rostlinných materiálech detail

Optimalizace metody pro stanovení polycyklických aromatických uhlovodíků v rostlinných materiálech

V důsledku vysoké nutriční hodnoty roste v posledních letech popularita olejů z konopí. A to jak olejů lisovaných ze semen, které se využívají při přípravě pokrmů studené kuchyně, tak i rostlinných olejů s CBD extraktem z konopí, které jsou používány jako doplněk stravy. Při nesprávném zpracování surovin používaných pro výrobu těchto olejů dochází ke vzniku polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU). A proto, i přes všechny zdravotní benefity, které jsou spojeny s užíváním těchto olejů, mohou tyto potraviny přispívat k celkové expozici člověka PAU.  Cílem práce bylo optimalizovat a následně validovat vhodnou extrakční techniku pro stanovení PAU v konopných olejích a doplňcích stravy pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s fluorescenčním detektorem. Testovány byly tři způsoby přečištění vzorku: (i) gelová permeační chromatografie (GPC), (ii) extrakce na tuhou fázi se sorbentem silikagel a (iii) přečištění pomocí GPC následované SPE na silikagelu. Jako nejvhodnější bylo zvoleno dvoukrokové přečištění GPC následované SPE. Tato metoda byla následně úspěšně validována a využita pro vyšetření souboru vzorků konopných olejů a potravinových doplňků na bázi konopného oleje.  
11:00 Bc. Jana Vrzalová M2 prof. Dr. Ing. Jan Poustka Aplikace infračervené spektrometrie pro sledování změn tepelně namáhaných olejů detail

Aplikace infračervené spektrometrie pro sledování změn tepelně namáhaných olejů

Rostlinné oleje jsou součástí každodenního života běžného spotřebitele. V posledních letech vzrostla poptávka zejména po druzích s vyšším obsahem nenasycených mastných kyselin. Právě tyto oleje jsou náchylnější k oxidaci, která je nežádoucím jevem. Zejména při tepelném záhřevu dochází u nenasycených mastných kyselin k oxidaci a následně k polymeraci či cyklizaci. Je obtížné přesně předvídat, jaké změny se uskuteční, protože oxidace je ovlivněna mnoha faktory.                                                                                          Vzorky slunečnicového a řepkového oleje a jejich směsi byly zahřívány na 180 ± 5 °C po dobu 3 dní a simulováno tak tepelné namáhání olejů ve smažících lázních často používaných v restauracích rychlého občerstvení (‘fastfood’). Vzorky byly vyšetřovány metodou infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací (ATR-FTIR) a následným statistickým vyhodnocením. Rozdíly byly sledovány pomocí diskriminační analýzy a dále byly porovnávány změny intenzit absorpčních pásů charakteristických pro jednotlivé funkční skupiny nebo jejich případné posuny do nižších či vyšších vlnočtů.
11:20 Bc. Lucie Zápalová M2 prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. Optimalizace metodiky stanovení dipeptidů karnosinu, anserinu a baleninu v mase s využitím QDa detektoru. detail

Optimalizace metodiky stanovení dipeptidů karnosinu, anserinu a baleninu v mase s využitím QDa detektoru.

Masné výrobky jsou nezanedbatelnou položkou na masném trhu a jejich složení může být falšováno např. přídavkem levnějšího druhu masa. Jedním ze způsobů autentikace masných výrobků je analýza  β-alanylhistidinových dipeptidů. Karnosin, anserin a balenin jsou v jednotlivých druzích mas obsaženy v různém poměru, mohou být proto kritériem pro identifikaci druhu masa v masných výrobcích. Cílem práce bylo vyvinout metodiku pro stanovení těchto dipeptidů v mase a masných výrobcích, za účelem kontroly kvality masa a masných výrobků. Pro detekci cílových analytů byl využit QDa detektor, který disponuje rychlou optimalizací hmotnostně-spektrometrických podmínek a také nízkou pořizovací cenou. V rámci optimalizace byly testovány chromatografické podmínky (typ kolony, složení mobilní fáze, gradient) a hmotnostně spektrometrické podmínky (napětí na kapiláře a na kóně). Následovala optimalizace extrakčního postupu za účelem nalezení co nejjednoduššího a nejúspornějšího řešení. Nejvyšší extrakční účinnost z testovaných rozpouštědel vykazoval 80% methanol. Pomocí optimalizovaného postupu bylo následně analyzováno 16 vzorků masa a 8 vzorků masných výrobků. Poměry obsahů dipeptidů v masných výrobcích odpovídaly jednotlivým druhům mas.
Aktualizováno: 30.8.2023 15:43, : Mili Viktorie Losmanová

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum

VŠCHT Praha
na sociálních sítích
zobrazit plnou verzi