Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
SVK
iduzel: 28824
idvazba: 47802
šablona: stranka
čas: 19.4.2024 04:21:38
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs: https://cis-prihlasovadlo.vscht.cz/svk/
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 28824
idvazba: 47802
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'svk.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/home'
iduzel: 28824
path: 1/28821/43620/28823/28824
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Studentská vědecká konference

Každoročně na podzim probíhá na VŠCHT Praha  Studentská vědecká konference, na které studenti bakalářských a magisterských programů prezentují výsledky svých výzkumných prací. Práce jsou rozděleny do cca 60 sekcí podle odborného zaměření, každý soutěžící student prezentuje svou práci před odbornou komisí formou krátké přednášky nebo posteru. Nejlepší práce ve všech sekcích jsou odměňovány hodnotnými cenami, často za přispění našich průmyslových partnerů.

Letošní SVK proběhne 23. 11. 2023.

Chcete-li se stát sponzory SVK na některé z fakult VŠCHT Praha, kontaktujte prosím příslušného fakultního koordinátora.

Seznam fakultních koordinátorů

V případě dotazů ohledně SVK se obracejte na příslušné ústavní či fakultní kordinátory.

  

Přihlašovací formulář

Nejste zalogován/a (anonym)

Ústav konzervace potravin I (B24 - 8:30)

  • Předseda: doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.
  • Komise: Ing. Iveta Horsáková, Ph.D., Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.
Čas Jméno Ročník Školitel Název příspěvku Anotace
8:30 Bc. Jakub Gála M2 Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D. Obalové materiály s antimikrobními laky detail

Obalové materiály s antimikrobními laky

Antimikrobní aktivní obaly jsou takové, které přímo nebo nepřímo zabraňují růstu nežádoucí mikroflóry aktivní úpravou podmínek v obalu během skladování. Tato práce je zaměřena na laky, ze kterých se uvolňuje aktivní látka, případně jejich směs. Byly použity aktivní látky přírodního původu: thymol, eugenol, eucalyptol a také chitosan. Chitosan je polysacharid získaný částečnou deacetylací jednotek N-acetyl-D-glukosaminu v chitinu. Je sám nositelem antimikrobní funkce a lze ho použít jako nosič dalších aktivních látek buď ve formě nanočástic nebo filmu, případně může být sám o sobě použit jako obalový materiál. Byly testovány a vyvíjeny metody pro enkapsulaci aktivních látek do nanočástic polymléčné kyseliny (PLA) a chitosanu a jejich metody aplikace na obalový materiál pomocí laků.  
8:45 Bc. Martina Hraničková M2 doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D. Vliv zpracování černého rybízu na charakteristické složky ovocné šťávy detail

Vliv zpracování černého rybízu na charakteristické složky ovocné šťávy

Černý rybíz (Ribes nigrum) a červený rybíz (Ribes rubrum) jsou zpracovány do podob džemů, šťáv, sušených a mražených bobulí, pyré, koncentrátů a extraktů. V dnešní době jsou výrobky z rybízu oblíbené nejen pro svojí charakteristickou chuť, ale i jako významný zdroj, antioxidantů (anthokyany, další polyfenoly, kyselina askorbová). Práce se zabývá vlivem zpracování černého rybízu (zároveň i s červeným rybízem) na charakteristické složky ovocné šťávy. Experimentálně byl nejprve ověřen vliv prvních kroků zpracování (drcení, enzymatická macerace a lisování) na výtěžnost a vybrané kvalitativní markery (refraktometrická sušina, titrační kyselost, formolové číslo, glukóza, fruktóza, organické kyseliny, anthokyany a minerální látky). Naměřené výsledky byly porovnány s databází AIJN Code of Practice (Association of the Industry of Juices and Nectars from Fruits and Vegetables of the European Union) a literárními zdroji. Ze známých faktorů ovlivňujících složení finálních výrobků se jako významné jeví vliv odrůdy a stádia zralosti plodů, provedení předběžných operací (např. čištění a odstopkování) a podmínky aplikace pektolytických enzymů.  
9:00 Bc. Diana Křížová M2 Ing. Tereza Škorpilová, Ph.D. Hodnocení reformulovaných potravin pomocí pokročilých analytických metod detail

Hodnocení reformulovaných potravin pomocí pokročilých analytických metod

Reformulované potraviny jsou potraviny, u kterých došlo ke snížení některých živin a energetické hodnoty, nebo naopak k vylepšení nutričního složení přídavkem vitaminů a jiných složek. Tato práce se zabývá hodnocením vlivu snížení obsahu soli u čerstvých sýrů na chemické složení, protože nadbytek soli ve stravě má nepříznivé zdravotní dopady (hypertenze, mozková mrtvice, infarkt a další). Sůl však plní v sýrech mnoho funkcí, a je proto důležité hodnotit vliv snižování soli na tyto funkce. Pro hodnocení chemického složení sýrů byla použita technika DART Q-TOF/MS. Analyzován byl soubor modelových sýrů, které byly naloženy do solné lázně na různě dlouhou dobu. Získaná spektra byla statisticky zpracována pomocí analýzy hlavních komponent (PCA).
9:15 Bc. Kateřina Novotná M2 Ing. Lenka Votavová, Ph.D. Bariérové vlastnosti obalových materiálů z pohledu aromatických látek detail

Bariérové vlastnosti obalových materiálů z pohledu aromatických látek

Polymerní materiály jsou široce využívány při balení potravin. Přes tyto materiály mohou prostupovat malé molekuly, což má za následek změny ve kvalitě baleného produktu. Jedním z klíčových kritérií kvality pro mnohé potraviny je aroma. Aromatické látky během skladování prostupují přes obalový materiál a tento přenos může mít za následek ztrátu vůně a chuti, proto jsou bariérové vlastnosti důležitým parametrem při výběru druhu polymeru. Transport aromatických látek přes polymerní materiály je ovlivňován mnoha faktory, mezi které patří chemické složení, morfologie, hydrofilní a hydrofobní vlastnosti polymeru i permeantu, a podmínky skladování (teplota a relativní vlhkost). Některé studie ukazují, že dobré bariérové vlastnosti vůči propustnosti aroma vykazuje kyselina polymléčná. Cílem této práce je srovnání bariérových vlastností běžně používaných polymerů pro balení potravin s biodegradovatelnými materiály, mezi které se kyselina polymléčná řadí. Doposud byly provedeny prvotní zkušební testy prostupu vybraných aromatických látek. Nejprve proběhlo testování vhodné matrice, testování opakovatelnosti a výtěžnosti látek. Poté byla testována migrace aromatických látek vanilinu, eugenolu a eukalyptolu přes fólii vyrobenou z polyethylenu, a to jak při laboratorní, tak zvýšené teplotě.
9:30 Bc. Zuzana Pavelčíková M2 doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D. Charakteristika českého medu detail

Charakteristika českého medu

V rámci projektu NAZV bolo premeraných 60 vzoriek medu priamo od včelárov z Českej republiky. Analyzované boli fyzikálno-chemické parametre, medzi ktoré patril obsah vody, vodivosť, aktivita diastázy, obsah HMF a kyslosť. Namerané výsledky boli porovnané s vyhláškou č. 76/2003 Sb., ktorá definuje požiadavky na med. Toto porovnanie preukázalo 92% zhodu. Obsah vody prekročil limit pri 4 vzorkách a priemerne sa pohyboval okolo 18 %. Z premeraných vzoriek bola vodivosť vyššia ako 80 mS/m u 7 vzoriek, čo znamená, že 12 % medov bolo medovicových a 88 % medov kvetových. Obsah HMF bol prekročený len u jednej vzorky, pri kyslosti a aktivite diastázy nedošlo k prekročeniu stanovených limitov. Vysoké hodnoty aktivity diastázy a zároveň nízke obsahy HMF značili vysokú kvalitu medov. Na základe peľovej analýzy z VETUNI Brno bolo vybraných 15 medov (2 lipové, 3 agátové, 5 repkových, 5 zmiešaných), ktoré boli podrobené cielenej analýze s využitím GC-MS. Sledovaných bolo 12 vybraných prchavých látok (3-methylbutannitril, benzaldehyd, benzenacetaldehyd, cis-linalooloxid, p-cymene, β-linalool, benzenethanol/roseoxid, kyselina nonánová, carvacrol, 2-methyl-3-heptanon, 6-undekanon, benzofenon). Do budúcna je v pláne podrobiť vzorky necielenej analýze za pomoci pokročilých štatistických metód (PCA).
9:45 Simona Sedláčková M2 Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D. Stanovení nezáměrně přidaných látek (NIAS) v obalových materiálech s recyklovanou surovinou detail

Stanovení nezáměrně přidaných látek (NIAS) v obalových materiálech s recyklovanou surovinou

V rámci Evropské strategie pro plasty v oběhovém hospodářství je jako jeden z cílů uveden, že všechny potravinářské i nepotravinářské obaly přítomné na trhu mají být do roku 2030 buď znovupoužitelné anebo snadno recyklovatelné a použité k další výrobě obalového materiálu. Z toho důvodu roste objem výroby obalů s podílem recyklované suroviny. V současnosti se v potravinářství z recyklátu vyrábějí obaly z různých materiálů, jakými jsou například papír, PET (polyethylentereftalát) či polyolefiny. Výrobci obalového materiálu deklarují obsah použitého recyklátu, nicméně instrumentální metody, které by pomohly rozlišit čisté materiály od těch s obsahem recyklátu, nejsou zatím zcela vyvinuty. Proto jsou v různých vzorcích s odlišným zastoupením recyklátu hledány látky, které by mohly sloužit jako indikátory pro určení obsahu recyklátu. Zároveň je důležité z hlediska zdraví spotřebitelů identifikovat tzv. nezáměrně přidané látky (NIAS). Nezáměrně přidané látky mohou pocházet z různých zdrojů, příkladem NIAS jsou kontaminanty z prostředí, vedlejší produkty polymeračních reakcí či degradační produkty přidávaných aditiv používaných na úpravu vlastností. Tyto látky jsou často nízkomolekulárního charakteru, a tak mohou migrovat z obalů do potravin a tím negativně ovlivňovat zdraví konzumentů.
10:00 Bc. Martina Weberová M2 Ing. Vojtěch Kružík, Ph.D. Fyzikálně-chemická charakterizace adulterantů včelího vosku detail

Fyzikálně-chemická charakterizace adulterantů včelího vosku

Tato práce se zabývá studiem fyzikálních vlastností a chemického složení adulterantů, které jsou nejčastěji používány k falšování včelího vosku. Včelí vosk je cenná komodita, která je často falšována. K adulteraci se používají parafin, stearin nebo ceresin, ale také různé rostlinné či živočišné tuky a vosky nebo směsi mastných kyselin. Přítomnost adulterantů mění fyzikálně-chemické vlastnosti včelího vosku, což negativně ovlivňuje stabilitu včelího díla i vývoj včelího plodu. Cílem práce je stanovit chemické složení adulterantů a jejich fyzikálních vlastností. Analyzované fyzikální vlastnosti vzorků byly bod tání, číslo kyselosti a číslo zmýdelnění. Chemické složení vzorků bylo studováno z hlediska obsahu mastných kyselin a obsahu uhlovodíků. Obsah mastných kyselin byl stanoven pomocí GC-FID a obsah uhlovodíků pomocí GC-MS. Změřené byly vzorky parafinu s různou teplotou tání, ceresin, karnaubský vosk, palmový vosk a stearin.
10:15 Bc. Barbora Černá M2 doc. Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D. Hodnocení kvality masných výrobků detail

Hodnocení kvality masných výrobků

Konzervy a polokonzervy jsou jakožto masné výrobky ošetřovány konvenčními konzervačními metodami, kterými jsou sterilace a pasterace. Parametry daného tepelného ošetření jsou zásadní pro výslednou bezpečnost, údržnost a kvalitu výrobku. Nevhodně vedený tepelný proces může být příčinou nedostatečného nebo naopak nadměrného tepelného opracování výrobku. Špatně nastavené parametry procesu, případně samotné vlastnosti produktu a podmínky plnění do spotřebitelských obalů, mohou být důvodem nepříznivého vývoje tlaku uvnitř produktu. Velké tlakové rozdíly uvnitř a vně produktu mohou poškozovat celistvost obalu výrobku a způsobovat technologické defekty, tzv. bombáže. Zároveň však tlakové poměry nepatří mezi často sledované parametry, přestože jsou významné pro hodnocení účinnosti tepelného ošetření. Cílem práce je optimalizovat tepelný záhřev masových konzerv a polokonzerv za využití znalosti průběhu teploty a tlaku během tepelného záhřevu. V rámci práce jsou hodnoceny možné příčiny vad masových konzerv a polokonzerv.
Aktualizováno: 30.8.2023 15:43, : Mili Viktorie Losmanová

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum

VŠCHT Praha
na sociálních sítích
zobrazit plnou verzi