---
|
Bc.
Barbora
Voleníková
|
M2
|
prof. Ing. Martin Fusek, CSc.
|
Studium interakcí NpnN-RNA s proteiny
|
detail
Studium interakcí NpnN-RNA s proteiny
Chemická povaha 5´konce RNA je klíčovou determinantou stability RNA, jejího zpracování, lokalizace a v případě mRNA i účinnosti její translace. Dlouho se předpokládalo, že pouze eukaryota chrání svou RNA čepičkou, tzv. m7G. Později se ukázalo, že i prokaryota využívají určitý druh ochrany své RNA například ve formě 5 ́trifosfátu (ppp-RNA) nebo nikotinamiddinukleotidu kovalentně připojeného k 5 ́konci. Nedávno byla objevena zcela nová třída RNA čepiček v bakteriích – dinukleosid polyfosfáty (NpnN), avšak sekvence RNA, které jsou takto čepičkované i jejich role v buňkách je zatím neznámá. Cílem této práce je vyvinout metodu pro studium interakcí NpnN-RNA s proteiny. K tomu jsem využila bio-layer interferometrii – metodu využívající analýzu interferenčního obrazce bílého světla, které se odráží od vrstvy biomolekul imobilizovaných na povrchu hrotu biosenzoru. Změna v interferenčním obrazci je vyvolána jakoukoli změnou v počtu molekul spojených s hrotem biosenzoru. Připravila jsem modelové čepičkované RNA a použila bio-layer interferometrii ke studiu jejich interakcí s proteiny. Prozatím jsem zjistila ideální podmínky měření a kvantifikovala interakci proteinu HINT1 s ppp-RNA a Ap4A-RNA a porovnala síly interakce.
|
---
|
Bc.
Valérie
Pistorová
|
M2
|
Ing. Kamila Zdeňková, Ph.D.
|
Využití mitochondriálních genů pro identifikaci zástupců z čeledi Salmonidae
|
detail
Využití mitochondriálních genů pro identifikaci zástupců z čeledi Salmonidae
Salmo salar, běžně známý jako losos atlantský, patří k jedné z nejoblíbenějších živočišných komodit, zejména pro svou jedinečnou chuť a nutriční vlastnosti. Nicméně kvůli vysoké poptávce na trhu se Salmo salar stává častým předmětem falšování a bývá nahrazován levnějším a také dostupnějším Oncorhynchus mykiss neboli pstruhem duhovým. K této záměně dochází kvůli morfologické podobnosti těchto dvou druhů, pro spotřebitele je tedy takřka nemožné je rozlišit, hlavně ve výrobcích. Problémem však není pouze klamání spotřebitele. Komplikací je i zdravotní nebezpečnost těchto falšovaných potravin, kdy jedno z možných rizik představuje vysoká alergenicita parvalbuminu. Proto je zcela nezbytné vytvořit vhodnou a specifickou metodu k druhové identifikaci ryb. Tato práce je zaměřena na návrh a experimentální ověření protokolu pro DNA barcoding a DNA mini-barcoding vybraných druhů ryb. Jak pro DNA barcoding, tak i pro DNA mini-barcoding byl jako oblast identifikace použit mitochondriální gen podjednotky I cytochrom c oxidasy (COI). Dalším dílem experimentální části byla izolace DNA pomocí metody CTAB a následné ověření kvality a kvantity takto izolované DNA za použití spektrofotometru, fluorimetru, qPCR a Sangerova sekvenování. Práce byla finančně podpořena z grantu MZe (NAZV) QK1910231.
|
---
|
Bc.
Jana
Chuchlová
|
M2
|
Ing. Kamila Zdeňková, Ph.D.
|
Štika obecná - analýza DNA pomocí qPCR
|
detail
Štika obecná - analýza DNA pomocí qPCR
Štika obecná (Esox lucius) je považována za předního predátora okupujícího sladkovodní a poloslaná území. Je to masožravá ryba, která dává přednost samotářskému stylu života. Významná je z hospodářského hlediska a také například ve sportovním rybolovu. Se stále se zvyšující poptávkou mezinárodního trhu s rybami roste na důležitosti schopnost identifikace původu již zpracovaných rybích výrobků a obsahu jednotlivých druhů rybího masa ve zmíněných výrobcích. Cílem práce je ověřit možnosti izolace DNA štiky ze svaloviny různými metodami (CTAB, DNeasy® mericon Food Kit a croBEE® 201A Nucleic Acid Extraction Kit) a najít způsob, ze kterého by byl co největší výtěžek DNA. Koncentrace DNA byla měřena spektrofotometricky nebo fluorimetricky. Následně byla DNA testována pomocí qPCR s primery amplifikujícími parvalbuminový gen. Další práce bude zahrnovat přípravu vícedruhových směsí svalovin ryb, izolaci jejich DNA a provedení analýzy pomocí qPCR. Také se budou ověřovat experimentální podmínky LAMP protokolu, který by byl vhodný pro identifikaci štiky obecné v reálném čase. Výzkum je zaměřen na specifické rozpoznání masa štiky obecné v různých vzorcích ryb a jeho odlišení od jiných druhů rybího masa. Tato práce byla finančně podpořena z grantu MZe (NAZV) QK1910231.
|
---
|
Anna
Chaloupecká
|
M2
|
Ing. Jan Sácký, Ph.D.
|
Izolace a charakterizace genů vyšších hub zodpovědných za akumulaci kadmia
|
detail
Izolace a charakterizace genů vyšších hub zodpovědných za akumulaci kadmia
Bylo pozorováno, že vyšší houby mohou ve svých plodnicích akumulovat pozoruhodně vysoké koncentrace kadmia. Mezi tyto významné akumulátory se řadí houby Amanita muscaria, Agaricus crocodillinus a Cystoderma carcharias. Cílem této práce bylo izolovat a charakterizovat geny těchto hub odpovědné za akumulaci kadmia. Pro identifikaci genů byla u každé z hub vybrána jiná metodika. Konkrétně šlo o in silico analýzy genomu houby A. muscaria, konstrukci expresní knihovny u houby A. crocodillinus a in vitro knockout abundantních genů z již připravené expresní knihovny houby C. carcharias pomocí systému CRISPR/Cas9. Pomocí prvních dvou metod se podařilo identifikovat celkem tři různé geny kódující metalothioneiny: gen AmMT1 z houby A. muscaria a geny AcMT1 a AcMT2 z houby A. crocodillinus. Všechny identifikované geny byly následně charakterizovány v mutantních kmenech kvasinek Saccharomyces cerevisiae. Získané sekvence metalothioneinů byly dále porovnány s dostupnými sekvencemi houbových metalothioneinů ze třídy Agaricomycetes a zařazeny do klasifikačních skupin. Třetí metodou byly z cDNA knihovny C. carcharias odstraněny abundantní plasmidy nesoucí geny CcMT1 a CcMT2, tento krok by mohl přispět k objevení nových genů odpovědných za akumulaci kadmia.
|
---
|
Bc.
Valeriia
Belova
|
M2
|
Ing. Tereza Leonhardt, Ph.D.
|
Izolace "arsenomu" pomocí amplifikace genu arsM
|
detail
Izolace "arsenomu" pomocí amplifikace genu arsM
Arsen (As) je toxický prvek, jehož akumulace v plodnicích jedlých hub, většinou ve formě methylesterů arsenitých a arseničných kyselin, představuje možné zdravotní riziko pro konzumenty. Přestože methylované formy As jsou v houbách nalézány relativně často, jejich původ není jednoznačně vysvětlen. Jeden z možných zdrojů je absorpce těchto sloučenin houbou z půdy, kde se nachází bakteriální společenství, vytvářející methylované formy tohoto polokovu. Schopnost methylace As u půdních bakterií lze ověřit pomocí zjištění přítomnosti genu arsM, součásti tzv. «arsenomu», kódujícího arsenit-methyltransferasu. Pro tuto analýzu je potřeba univerzální funkční sada primerů, jejíž nalezení a testování je hlavním cílem této práce. Primery nalezené v literatuře pro izolaci arsM, které byly také zařazeny do testování, podle dalších studií podceňují diverzitu tohoto genu, proto bylo rozhodnuto navrhnout vlastní sadu. Návrh primerů byl proveden dvěma způsoby: ručně, s rozdělením známých proteinových sekvencí arsM do fylogenetických klastrů, a pomocí softwaru HYDEN. Primery jsou testovány in silico a in vitro na genomové DNA arsM pozitivních bakterií. Amplikony budou sekvenovány pro upřesnění jejich identity. Sady primerů budou testovány také na reálných půdních vzorcích.
|
---
|
Bc.
Marie
Prenerová
|
M2
|
doc. Ing. Jan Lipov, Ph.D.
|
Chitooligosacharidy - příprava a analytické stanovení
|
detail
Chitooligosacharidy - příprava a analytické stanovení
Chitooligosacharidy (COS) jsou homo či heterooligomery složené z jednotek D-glukosaminu a/nebo N‑acetyl-D-glukosaminu a pro své mnohé prospěšné účinky (např. snižování hladiny cholesterolu) se spolu s chitosanem stávají oblíbeným doplňkem stravy. COS se vyrábějí enzymatickou, fyzikální nebo chemickou depolymerizací chitinu či chitosanu, po které nejčastěji následuje chromatografická či membránová separace produktů z reakční směsi. V současnosti je nejobtížnějším krokem získání COS o definované čistotě, stupni polymerace a acetylace. Pro získání analytických standardů je tedy důležité zavést jednoduché, laboratorně dostupné a pokud možno levné metody hydrolýzy, separace, detekce a následné charakterizace COS. Jako nejvhodnější se jeví spojení chemické hydrolýzy následované iontově výměnnou chromatografií. Přítomnost COS ve frakcích lze poté detekovat kolorimetricky, spojené frakce analyzovat pomocí HPLC s MS a/nebo ELS detekcí, a tak získat dobře charakterizované COS. Pomocí těchto standardů lze optimalizovat metodu HPLC s UV a ELS detekcí a použít ji jako nástroj rutinní analýzy COS. Po přípravě analytických standardů a po optimalizaci HPLC metody bude naším cílem stanovit COS v chitosanových doplňcích stravy, tzn. zjistit, zda nedochází ke klamavému označení těchto doplňků.
|
---
|
Bc.
Eliška
Radová
|
M2
|
Ing. Kamila Zdeňková, Ph.D.
|
Herbicidní ignorant – Roundup Ready sója a její detekce a kvantifikace pomocí qPCR
|
detail
Herbicidní ignorant – Roundup Ready sója a její detekce a kvantifikace pomocí qPCR
V Evropské Unii se jako krmivo pro hospodářská zvířata nejvíce používá sója. Sója a další plodiny byly geneticky modifikovány s cílem získat co nejlepší agronomické vlastnosti. Především se jedná o odolnost proti hmyzu a odolnost k herbicidům. Podle evropského nařízení musí být nové potraviny vyrobené z geneticky modifikovaných organismů (GMO) označeny. Kontrola takto označených potravin je založena na detekci dílčích sekvencí DNA pocházející z GMO. Nejpoužívanějším přístupem pro detekci a kvantifikaci GMO je kvantitativní PCR s fluorescenční detekcí v reálném čase (qPCR). Cílem mé práce je provést kvantitativní stanovení Roundup Ready sóji (RRS) pomocí metody qPCR, následně pak provést odhad nejistoty výsledku a totéž zopakovat i pro GM kukuřici. Pro kvantifikaci RRS metodou qPCR byla vytvořena kalibrační řada připravená čtyřkovým a dvojkovým ředěním referenčního materiálu s obsahem 5 % GMO. Referenční materiál s obsahem 1 % GMO byl izolován ve dvou paralelách a následně použit jako vzorek. Ze získaných výsledků měření se poté vypočítala relativní standardní nejistota (RSD) a z percentuálního zastoupení RRS ve vzorku rozšířená nejistota (U).
|
---
|
Bc.
Josef
Haščyn
|
M2
|
prof. Ing. Vojtěch Spiwok, Ph.D.
|
Vývoj diagnostické platformy pro detekci nukleových kyselin a proteinů
|
Vyžaduje anotaci
|