Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
SVK
iduzel: 28824
idvazba: 47802
šablona: stranka
čas: 19.4.2024 05:39:59
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs: https://cis-prihlasovadlo.vscht.cz/svk/
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 28824
idvazba: 47802
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'svk.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/home'
iduzel: 28824
path: 1/28821/43620/28823/28824
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Studentská vědecká konference

Každoročně na podzim probíhá na VŠCHT Praha  Studentská vědecká konference, na které studenti bakalářských a magisterských programů prezentují výsledky svých výzkumných prací. Práce jsou rozděleny do cca 60 sekcí podle odborného zaměření, každý soutěžící student prezentuje svou práci před odbornou komisí formou krátké přednášky nebo posteru. Nejlepší práce ve všech sekcích jsou odměňovány hodnotnými cenami, často za přispění našich průmyslových partnerů.

Letošní SVK proběhne 23. 11. 2023.

Chcete-li se stát sponzory SVK na některé z fakult VŠCHT Praha, kontaktujte prosím příslušného fakultního koordinátora.

Seznam fakultních koordinátorů

V případě dotazů ohledně SVK se obracejte na příslušné ústavní či fakultní kordinátory.

  

Přihlašovací formulář

Nejste zalogován/a (anonym)

Sekce 5 (B 33 - 9:00)

  • Předseda: prof. Dr. Ing. Jan Poustka
  • Komise: doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, Ing. Michal Stupák, Ph.D.
Čas Jméno Ročník Školitel Název příspěvku Anotace
9:00 Bc. Zuzana Špačková M1 Ing. Darina Dvořáková, Ph.D. Analýza perfluoralkylovaných sloučenin v rybách  detail

Analýza perfluoralkylovaných sloučenin v rybách 

Per- a polyfluoralkylové sloučeniny (PFAS) jsou početnou skupinou syntetických látek, které se díky svým jedinečným vlastnostem využívají v průmyslu a komerčních výrobcích. Během jejich výroby/aplikace unikají do životního prostředí, kde mohou pro živé organismy představovat toxikologické riziko. Evropský úřad pro bezpečnost potravin v roce 2020 stanovil pro ∑4 PFAS (PFOS, PFOA, PFHxS, PFNA) tolerovatelný týdenní příjem (TWI) 4,4 ng/kg těl. hm. Cílem práce bylo zjistit obsah 27 PFAS v rybách (30 lososů z české a polské tržní sítě), které se řadí mezi hlavní dietární zdroje těchto látek. Analyty byly izolovány metodou QuEChERS, získaný extrakt byl přečištěn disperzní extrakcí na tuhou fázi a látky byly stanoveny ultra účinnou kapalinovou chromatografií s tandemovou hmotnostní spektrometrií. Mezi nejčastěji přítomné látky (ve více než 50 % vzorků) patřily PFOA, PFHxA, PFHpA, PFDA a FOSA (rozmezí mediánů 0,01-0,08 ng/g). Vyšší nálezy byly v lososech nakoupených v Polsku, kdy v nejvyšší koncentraci byla kvantifikována PFHpA (medián 0,15 ng/g). Odhadnutý týdenní příjem PFAS pro dospělou populaci konzumací vyšetřených ryb byl porovnán s aktuálním TWI. K jeho překročení nedošlo, ale bylo potvrzeno, že ryby mohou významně přispívat k celkové expozici člověka.  
9:20 Bc. Martina Štěpánová M2 doc. Dr. Ing. Věra Schulzová Stabilita karotenoidů při zpracování zeleniny a jejich degradační produkty detail

Stabilita karotenoidů při zpracování zeleniny a jejich degradační produkty

Karotenoidy jsou důležitá přírodní barviva, která člověk nedokáže syntetizovat, proto je přijímá v potravě. Mají několik účinků na zdraví, mezi které se řadí např. pozitivní působení proti rakovině nebo antioxidační schopnost. Karotenoidy jsou rozpustné v tucích. Vhodná je proto jejich konzumace současně s olejem, který zvyšuje jejich extrahovatelnost a s tím i související biologickou dostupnost. Karotenoidy jsou poměrně nestabilní a často dochází k jejich degradaci a vzniku tzv. apokarotenoidů. Při degradaci karotenoidů může docházet k isomeraci, oxidaci, epoxidaci nebo hydrolýze. Cílem práce bylo sledovat hladiny a stabilitu karotenoidů v batátech, rajčatech a mrkvi. Karoteny mají čistě uhlíkatý řetězec, zatímco xantofyly obsahují ve své struktuře kyslík a mohou se vyskytovat ve formě esterů. Pro převedení vázaných forem na volné xantofyly bylo současně s extrakcí provedeno zmýdelnění pomocí 30 % KOH. V rámci této analýzy byly pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s detektorem diodového pole (HPLC-DAD) porovnány obsahy karotenoidů v čerstvé a zpracované zelenině. Degradační produkty byly sledovány prostřednictvím superkritické fluidní chromatografie (SFC) s hmotnostní spektrometrií (Q-TOF).
9:40 Bc. Matěj Uhlíř M1 prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. Charakterizace CBD olejů z pohledu jejich bezpečnosti a autenticity detail

Charakterizace CBD olejů z pohledu jejich bezpečnosti a autenticity

Fytokanabinoidy jsou skupina sekundárních metabolitů vyskytujících se v rostlině Cannabis sativa L.. Mezi nejvýznamnější fytokanabinoidy patří kanabidiol (CBD), který má neuroprotektivní a antioxidační účinky, a jeho izomer Δ9-tetrahydrokanabinol (Δ9-THC), pro který díky psychotropní účinkům platí legislativní opatření. Na trhu jsou dnes nabízeny různé doplňky stravy na bázi CBD, nejčastěji ve formě jeho roztoku v oleji. CBD izolovaný z vhodných kultivarů konopí často obsahuje i malá množství Δ9-THC, jehož odstranění v rámci purifikačního kroku nebylo úplné. Pro účely hodnocení zdravotních rizik dietárního příjmu Δ9-THC, Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) stanovil akutní referenční dávku (AfRD) pro tento kanabinoid 1 µg/kg tělesné hmotnosti/den. Cílem této práce bylo stanovení obsahu jednotlivých fytokanabinoidů ve vzorcích CBD olejů a zhodnocení zjištěných nálezů Δ9-THC na základě jejich srovnání s ARfD při doporučené konzumaci. produktu. Analýza byla provedena pomocí ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií (UHPLC-HRMS/MS) a na závěr byly profily olejů hodnoceny z pohledu shody s deklarovaným složením.  
10:00 Bc. Kristýna Vosálová M2 prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. Studium fytokanabinoidů a jejich metabolitů v biologickém materiálu detail

Studium fytokanabinoidů a jejich metabolitů v biologickém materiálu

Intenzivně zkoumanou skupinou biologicky aktivních sekundárních metabolitů konopí jsou fytokanabinoidy. Mezi nejznámější patří psychotropní Δ9-terahydrokanabinol (Δ9-THC) a nepsychotropní kanabidiol (CBD), u kterého se předpokládá díky protizánětlivým a antioxidačním vlastnostem velký terapeutický potenciál například pro léčbu neurodegenerativních a neurologických onemocnění. Fytokanabinoidy ovlivňují řadu biologických pochodů, ale jejich působení a osud v organismu je ovlivněn řadou faktorů. Významnou roli hrají způsob formulace a podání dané látky, neboť mají zásadní vliv na jejich biologickou dostupnost. Cílem této práce bylo rozšířit stávající metodu ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (U-HPLC-MS/MS) pro analýzu fytokanabinoidů a jejich metabolitů v biologických matricích o nově dostupné analytické standardy. Metoda byla následně aplikována pro analýzu reálných vzorků kultivačního media Hanks' Balance Salt solution a Caco-2 buněk, které byly exponovány 1% roztoky fytokanabinoidů kanabigerolu (CBG) a CBD nebo samostatným 1% roztokem CBG s cílem zjištění jejich biologické dostupnosti. Analýzou bylo možné zjistit nejenom tento parametr, ale i případnou biotransformaci nebo metabolismus daných fytokanabinoidů.
10:20 Bc. Lenka Wojčíková M2 Ing. Lucie Drábová, Ph.D. Stanovení lipofilních vitaminů v mateřském mléce detail

Stanovení lipofilních vitaminů v mateřském mléce

Mateřské mléko je primární výživou dítěte od jeho narození až do zhruba 6 měsíců věku. Poskytuje veškeré potřebné látky jako jsou živiny, minerální látky a vitaminy pro růst a vývoj novorozence a snižuje riziko vzniku různých onemocnění (např. alergie, autoimunitní onemocnění, diabetes mellitus, obezita atd.). Cílem projektu bylo stanovit hladiny lipofilních vitaminů (vitaminu A, D, E a K) ve vzorcích mateřského mléka matek donošených a nedonošených dětí. Vzorky byly po alkalické hydrolýze extrahovány opakovanou extrakcí kapalina-kapalina (LLE) rozpouštědlem n-hexanem s 0,2 % BHT. Ke stanovení sledovaných analytů byla použita kapalinová chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií s ionizací elektrosprejem (LC-ESI-MS/MS). Metoda byla úspěšně validována s opakovatelností ≤ 11,2 % a s výtěžností 109–120 %. Hodnoty LOQ byly naměřeny v rozmezí od 0,001 do 0,050 µg/ml mléka. Celkem bylo vyšetřeno 34 vzorků mateřského mléka. Zjištěné množství vitaminu D se pohybovalo v rozmezí 0,001–0,009 µg/ml mléka, vitaminu A 0,028–1,23 µg/ml a vitaminu E 1,38–10,4 µg/ml mléka. Vitamin K nebyl ve vzorcích detekován, kvůli jeho přirozeně nízké hladině v mateřském mléku.
10:40 Bc. Michaela Zelená M2 Ing. Michal Stupák, Ph.D. Využití plynové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií pro analýzu metabolomu konopí detail

Využití plynové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií pro analýzu metabolomu konopí

V posledních letech je zájem o konopí a konopné produkty výrazně zvýšen, a to především kvůli léčebným účinkům konopí. V odborné literatuře je popsáno několik významných skupin látek v konopí (např. fytokanabinoidy nebo terpeny), které jsou zodpovědné za biologicky aktivní účinky, nicméně je pro popis konopného metabolomu nutné vyvíjet stále nové analytické metody. Cílem této práce bylo vyvinout a optimalizovat extrakční metodu, která umožní detekovat co nejvíce látek. Pro tento účel byla testována metoda derivatizace, díky které je umožněno detekovat větší množství látek (např. fytokanabinoidní kyseliny, ve kterých je obsažena-COOH skupina). Pro separaci a detekci jednotlivých látek byla využita technika plynové chromatografie ve spojení s vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií (GC–HRMS). Tato metoda byla aplikována na soubor reálných vzorků 5 různých odrůd konopí a naměřená data byla podrobena chemometrickým analýzám, pomocí kterých bylo dosaženo rozlišení vzorků právě podle odrůdy. Následně byly významné látky zodpovědné za toto rozlišení detekovány a identifikovány pomocí knihovny NIST a nově vytvořené knihovny spekter o vysokém rozlišení vybraných fytokanabinoidů.  
11:00 Bc. Ondřej Znamínko M2 Ing. Vojtěch Hrbek, Ph.D. Vývoj metod pro kvalitativní analýzu různorodé skupiny organických látek potenciálně kontaminující potraviny detail

Vývoj metod pro kvalitativní analýzu různorodé skupiny organických látek potenciálně kontaminující potraviny

Mezi hlavní úlohy Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) patří identifikace a hodnocení rizik spojených s potravinami. Ústav analýzy potravin a výživy (ÚAPV) se jako spoluřešitel aktuálně zabývá projektem „Screening nových chemických rizik v potravinovém řetězci“, jehož je EFSA zadavatelem. Rolí ÚAPV v tomto projektu je: (i) vývoj analytických metod pro screening různorodé skupiny 49 organických látek, které byly systematicky vybrány v rámci předchozí studie EFSA jako potenciální nová rizika; (ii) analýza 194 směsných vzorků potravin rostlinného i živočišného původu z tržní sítě vybraných států EU. Tato práce se zabývala aplikací ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (UHPLC-MS/MS) pro účely zmíněného projektu. V první fázi byly vyvinuty kvalitativní metody v módu HILIC. Dále byla pro jednotlivé matrice optimalizována příprava vzorku. Pro některé analyty byla vhodná extrakční metoda QuEChERS, pro více polární analyty byly nalezeny vhodné alternativy. S využitím instrumentace UHPLC-MS/MS a optimalizovaných extrakčních postupů se tak podařilo vytvořit screeningovou metodu pro 26 analytů. Ve vzorcích byly detekovány látky 1-vinyl-2-pyrrolidone, N-methyl-2-pyrrolidone, N-methylacetamide, N,N-dimethylacetamide a melamine.
Aktualizováno: 30.8.2023 15:43, : Mili Viktorie Losmanová

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum

VŠCHT Praha
na sociálních sítích
zobrazit plnou verzi