Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
SVK
iduzel: 28824
idvazba: 47802
šablona: stranka
čas: 25.4.2024 14:31:40
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs: https://cis-prihlasovadlo.vscht.cz/svk/
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 28824
idvazba: 47802
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'svk.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/home'
iduzel: 28824
path: 1/28821/43620/28823/28824
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Studentská vědecká konference

Každoročně na podzim probíhá na VŠCHT Praha  Studentská vědecká konference, na které studenti bakalářských a magisterských programů prezentují výsledky svých výzkumných prací. Práce jsou rozděleny do cca 60 sekcí podle odborného zaměření, každý soutěžící student prezentuje svou práci před odbornou komisí formou krátké přednášky nebo posteru. Nejlepší práce ve všech sekcích jsou odměňovány hodnotnými cenami, často za přispění našich průmyslových partnerů.

Letošní SVK proběhne 23. 11. 2023.

Chcete-li se stát sponzory SVK na některé z fakult VŠCHT Praha, kontaktujte prosím příslušného fakultního koordinátora.

Seznam fakultních koordinátorů

V případě dotazů ohledně SVK se obracejte na příslušné ústavní či fakultní kordinátory.

  

Přihlašovací formulář

Nejste zalogován/a (anonym)

Sekce 2 (B06 - 9:00)

  • Předseda: prof. Dr. Ing. Jan Poustka
  • Komise: doc. Dr. Ing. Zdeňka Panovská, Ing. Michal Stupák, Ph.D.
Čas Jméno Ročník Školitel Název příspěvku Anotace
9:00 Bc. Kristýna Čermáková M2 prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. Optimalizace a aplikace UHPLC-HRMS/MS metody pro stanovení kanabinoidů detail

Optimalizace a aplikace UHPLC-HRMS/MS metody pro stanovení kanabinoidů

Rostlina konopí obsahuje široké spektrum biologicky aktivních látek, tzv. kanabinoidů. Pro jejich pozitivní účinky na lidský organismus se v posledních letech konopí a konopné produkty stávají populární komoditou a vzrůstá tak potřeba analytických metod schopných detekce a kvantifikace co nejširšího spektra obsažených kanabinoidů. Na Ústavu analýzy potravin a výživy (VŠCHT Praha) je zavedena UHPLC-HRMS/MS metoda pro kvantitativní stanovení 12 fytokanabinoidů. Cílem této práce bylo rozšířit stávající metodu o nový analyt kanabicyklol (CBL), který se v rostlinném konopí sice vyskytuje minoritně, ovšem může vznikat během průmyslového zpracování a skladování konopných rostlin nebo jejich produktů fotochemickou degradací z přítomného kanabichromenu (CBC). Po zavedení CBL do stávající metody bylo zjištěno, že dochází k jeho koeluci s  izomerním Δ8-tetrahydrokanabinolem (Δ8-THC) a metodu tak bylo nutné optimalizovat. Pro úplnou separaci těchto látek bylo nutné provést změnu chromatografické kolony, systému mobilních fází a optimalizaci jejich gradientu, a to při současném zachování separace ostatních analytů. Pomocí nově optimalizované metody byla provedena analýza 20 vzorků sušeného a 20 vzorků surového konopí, ve kterých byly sledovány změny obsahu celkem 13 fytokanabinoidů.  
9:20 Bc. Aneta Eisová M2 Ing. Michal Stupák, Ph.D. Využití techniky SPME ve spojení s GC-MS pro analýzu alkoholických nápojů   detail

Využití techniky SPME ve spojení s GC-MS pro analýzu alkoholických nápojů  

Alkoholické nápoje jsou velmi populární komoditou a vzhledem k jejich vysoké ceně jsou bohužel častým předmětem falšování. Jedním ze způsobů falšování může být uvedení nepravdivého obsahu alkoholu. Pro stanovení etanolu v alkoholických nápojích existují tři referenční metody založené pouze na stanovení hustoty. Tyto metody mohou být negativně ovlivněny zejména u lihovin s vysokým obsahem těkavých látek. Právě vysoký obsah těchto látek může přispívat ke snížení hustoty výsledného destilátu a ´uměle´ navyšovat obsah etanolu. S ohledem na tyto okolnosti je nutné vyvíjet a aplikovat vhodné analytické metody, které umožní sledovat kvalitu, autenticitu a zdravotní nezávadnost. V rámci této práce bylo provedeno stanovení etanolu ve vzorcích likérů pomocí metody mikroextrakce tuhou fázi ve spojení s plynovou chromatografií a vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií (SPME–GC–HRMS). Analyzované vzorky byly vyrobeny z potravinářského lihu a esenciálních olejů. Skutečný obsah etanolu ve vzorcích stanovených metodou isotopového zřeďování byl nižší oproti hodnotám deklarovaným výrobcem a které odpovídají obsahu etanolu stanoveným referenční metodou - pyknometrií.  
9:40 Bc. Maria Filatova M1 prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. Zhodnocení kvality a autenticity českých a moravských vín na základě záznamů metabolomu detail

Zhodnocení kvality a autenticity českých a moravských vín na základě záznamů metabolomu

V důsledku své vysoké ekonomické hodnoty se víno často stává předmětem falšování mnoha způsoby, přičemž většina z nich se dá odhalit jednoduchými analytickými přístupy. Není tomu tak u falšování odrůdového složení. Daná práce je proto věnována problematice autentikace vína na základě odrůdového složení s využitím techniky ultra-vysokoúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s vysokorozlišovací tandemovou hmotnostní spektrometrií (U-HPLC-HRMS/MS). K analýze získaných dat se dále používá statistická multivariační analýza (analýza hlavních komponent – PCA; diskriminační analýza nejmenších čtverců- PLS-DA). Výsledkem multivariační analýzy je vytvoření statistických modelů pro dvojice odrůd bílého a červeného vína. V rámci experimentu bylo analyzováno 85 vzorků vína: 45 vzorků bílého vína odrůd Ryzlink rýnský, Rulandské šedé a Tramín červený a 40 vzorků červeného vína odrůd Rulandské Modré, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Estery kyseliny jablečné, deriváty flavonoidů, anthokyany a disacharidy byly na základě přesné hmoty, isotopového profilu a fragmentačních spekter v této práci identifikovány jako látky významně ovlivňující rozdělení vzorků vína podle odrůdového složení.  
10:00 Bc. Mariya Glushchenko M2 doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D. Zhodnocení míry kontaminace mykotoxiny v kukuřičných výrobcích určených pro různé věkové skupiny dětí detail

Zhodnocení míry kontaminace mykotoxiny v kukuřičných výrobcích určených pro různé věkové skupiny dětí

V současné době se zvyšují obavy vyplývající z rizik způsobených mikrobiologickými původci v potravinách, především pro zranitelnější skupiny spotřebitelů, jako jsou např. kojenci či malé děti. Děti jsou považovány za náchylnější k toxinům než dospělí, proto je  bezpečnosti potravin určených pro tuto skupinu věnována největší pozornost kontrolních orgánů a jsou jim přidělovány nejpřísnější limity. Ovšem i přes přísnou kontrolu je stále pravděpodobné, že potraviny, určené pro děti, mohou být kontaminovány nebezpečnými látkami, např. mykotoxiny. Z tohoto důvodu byla experimentální část zaměřena na zhodnocení míry kontaminace mykotoxiny ve 33 vzorcích s kukuřičným základem, které jsou více konzumovány dětmi. Pro extrakci mykotoxinů ze vzorků byly, ve spolupráci se Statním veterinárním ústavem v Praze, použity postupy přípravy vzorků akreditované laboratoře. K analýze 11 mykotoxinů byla využita kapalinová chromatografie s hmotnostně-spektrometrickou detekcí (HPLC–MS/MS) a fluorescenční detekcí (HPLC–FLD). Ve výrobcích bylo přítomno 6 mykotoxinů na hladinách od 0,08 – 942 µg/kg. Dle legislativy nebylo zjištěno žádné překročení maximálních limitů u výrobků přímo určených pro děti. U ostatních výrobků bylo zjištěno v jednom případě překročení maximální hodnoty pro sumu FB1 a FB2.  
10:20 Bc. Lucie Horáčková M2 doc. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D. Metabolity ftalátů a látky DINCH v moči matek a dětí detail

Metabolity ftalátů a látky DINCH v moči matek a dětí

Estery kyseliny ftalové jsou látky používané jako plastifikátory. Některé estery byly kvůli negativním estrogenním účinků na lidské zdraví zakázány, což vedlo k zavedení nových plastifikátorů, jako di-iso-nonyl 1,2-cyklohexan dikarboxylát (DINCH), jejíž nepříznivý vliv na lidský organismus dosud nebyl prokázán.  V rámci pilotní studie bylo zanalyzováno 180 vzorků moči matek a jejich novorozenců z Českých Budějovic. V moči bylo sledováno 18 metabolitů ftalátů a 4 metabolity látky DINCH.   Analytická metoda zahrnovala enzymatickou hydrolýzu s následným naředěním vzorku methanolem. Identifikace, kvantifikace byla realizována pomocí ultra-účinné kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostní spektrometrií. Limit kvantifikace byl 0,15 – 0,40 ng/ml moči. Výtěžnost se pohybovala v rozmezí 60 – 126 % a opakovatelnost od 1 do 14 % (n=6). V moči matek bylo celkem detekováno 12 metabolitů ftalátů a 3 metabolity DINCH nad LOQ, u novorozenců bylo detekováno 9 metabolitů ftalátů a žádný metabolit DINCH nad LOQ. Dominantním metabolitem u matek byl monobutyl ftalát s mediánem 16,89 ng/ml moči, u dětí mono-iso-butyl ftalát s mediánem 9,09 ng/ml moči. Dominantním metabolitem látky DINCH u matek byl karboxy-iso-nonyl cyklohexan-1,2-dikarboxylát s mediánem 1,67 ng/ml moči.
10:40 Bc Petra Hrabalová M2 prof. Dr. Ing. Jan Poustka Využití infračervené spektrometrie pro autentikaci potravních doplňků   detail

Využití infračervené spektrometrie pro autentikaci potravních doplňků  

Detailní spektrální charakteristiky jednotlivých bylin napomáhají k analýze a následně ke zjišťování pravosti bylinných směsí. Podle vyhodnocených spekter lze pak zjistit druh byliny i z jaké části byl vzorek odebrán. Šišák bajkalský je vytrvalá, medonosná rostlina pocházející z Ruska a Zabajkalí. Vyhovují jí sušší, propustné, štěrkovité a kamenité svahy, a proto je u nás velice oblíbená jako přezimující trvalka na okrasných skalkách. Je to léčivá droga, která snižuje cholesterol a krevní tlak, působí na nespavost a podrážděnost, podporuje obranyschopnost a pomáhá chránit jaterní buňky. Pro měření infračervených spekter byla využita technika zeslabeného úplného odrazu s Fourierovou transformací (ATR-FTIR) a následně vyhodnocena pomocí testu podobnosti a diskriminační analýzy. Dále byla provedena modelová situace rozpoznání byliny s modelovou databází, která byla vytvořena průměrem z průměrů naměřených spekter.   
11:00 Bc. Václav Kadlec M1 Ing. Marie Suchanová, Ph.D. Kustovnice čínská – oblíbená „superpotravina“ s residui pesticidů detail

Kustovnice čínská – oblíbená „superpotravina“ s residui pesticidů

V posledních letech zažívá český jídelníček proměny. Do běžné diety některých konzumentů se dostávají exotické druhy ovoce. Naneštěstí tyto komodity pocházejí často ze zemí s volnějšími pravidly v otázce užití pesticidních přípravků, sloužících k ochraně plodin před škůdci. Tyto látky však mohou též způsobit zdravotní komplikace. Nejčastěji se jedná o chronickou toxicitu. Cílem této práce bylo zhodnotit obsah reziduí pesticidů v sušených plodech kustovnice s certifikací bio a tato data porovnat s výsledky kustovnice z konvenční produkce. Extrakce byla vedena postupem QuEChERS. Separace a identifikace byla provedena pomocí ultravysokoúčinné kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostní spektrometrií. Metoda byla validována pro 341 reziduí pesticidů. Analyzováno bylo 10 vzorků, z nichž pět bylo deklarováno jako bio. Celkově bylo nalezeno 27 různých pesticidů. Po zohlednění nejistoty měření, bylo určeno překročení maximálního limitu rezidua karbofuranu ve dvou vzorcích. Data byla porovnána s dalšími údaji získanými z analýz provedených na Ústavu analýzy potravin a výživy při VŠCHT. Z testovaných výrobků s certifikací bio dva vzorky neobsahovaly residua pesticidů v kvantifikovatelných množstvích a dva vzorky překračovaly kritickou hodnotu obsahu reziduí pesticidů 0,01 mg/kg.  
Aktualizováno: 30.8.2023 15:43, : Mili Viktorie Losmanová

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum

VŠCHT Praha
na sociálních sítích
zobrazit plnou verzi