Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
SVK
Nacházíte se: Studentská vědecká konference  → Předchozí ročníky  → SVK 2017
iduzel: 40852
idvazba: 48125
šablona: stranka
čas: 7.5.2024 08:48:29
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs: https://cis-prihlasovadlo.vscht.cz/svk/?year=2017
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 40852
idvazba: 48125
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'svk.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/predchozi/svk-2017'
iduzel: 40852
path: 1/28821/43620/28823/43889/40852
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

SVK 2017

Sborníky 2017: FCHT, FTOP, FPBT, FCHI

Termín konání SVK

V akademickém roce 2017/18 proběhne SVK v pondělí 20. 11. 2017, kdy je vyhlášen Rektorský den.

Organizace SVK

Organizace SVK je zajišťována prostřednictvím děkanátů fakult. Oddělení pro vědu a výzkum (VaV) zajišťuje elektronické vydání sborníku prací a koordinaci soutěže na fakultách.

Soutěž bude probíhat v přednáškových a posterových sekcích, výběr formy je na rozhodnutí vedení fakulty.

Minimální počet prací soutěžících v každé sekci je šest, maximální počet prací v sekci není limitován. Každý student může přihlásit jednu soutěžní práci.

Na Oddělení VaV má SVK na starosti Veronika Popová, tel. 220 44 3806, veronika.popova@vscht.cz. Dotazy ohledně elektronického přihlašovacího systému směřujte na jitka.cejkova@vscht.cz.

Časový harmonogram přípravy SVK 2017

  • Do 27. 9. 2017 jmenuje děkan fakultního organizátora SVK a jeho jméno nahlásí děkanáty na odd. VaV. Dále jmenuje pracovníky zodpovědné za organizaci jednotlivých sekcí. Fakultní a ústavní organizátoři poté budou seznámeni s elektronickým přihlašovacím systémem na stránkách http://svk.vscht.cz.
  • Od 10. 10. 2017 do 22. 10. 2017 se studenti závazně přihlásí do soutěže pomocí elektronického přihlašovacího systému http://svk.vscht.cz. K přístupu do systému použijí své školní přihlašovací údaje, vyplní ročník, jméno svého školitele a název svého příspěvku. Každý student může přihlásit jednu soutěžní práci a to s vědomím svého školitele.
  • Fakulty na základě počtu přihlášených studentů nahlásí do 25. 10. 2017 na odd. VaV počet sekcí na fakultě a počet soutěžních prací v jednotlivých sekcích.
  • Do 8. 11. 2017 studenti pomocí elektronického přihlašovacího systému nahrají anotaci svojí práce (max. 1300 znaků, max. 1 obrázek rozměru 16:9, možnosti formátování jsou návodně uvedeny v přihlašovacím systému).
  • Do 14. 11. 2017 fakultní organizátoři v elektronickém přihlašovacím systému roztřídí všechny soutěžní práce do jednotlivých sekcí na fakultě, dále uvedou názvy sekcí, místo a čas konání a složení komisí. Složení hodnotících komisí pro jednotlivé sekce určí vedení fakulty. Komise je nejméně tříčlenná a členy z řad akademických pracovníků mohou doplnit odborníci spolupracujících firem a průmyslových podniků. Předsedou komise by měl být profesor nebo docent.
  • Sborníky jednotlivých fakult budou automaticky vygenerovány na základě údajů uvedených v elektronickém přihlašovacím systému.

Další informace k soutěži

  • U příležitosti SVK je vyhlášena soutěž o Cenu Julie Hamáčkové v kategorii Studentská práce typu SVK; vyhlášení soutěže a bližší informace na http://gro.vscht.cz/cjh
  • Občerstvení pro komise a soutěžící hradí ústavy z vlastních prostředků.
  • Organizace průběhu soutěže v sekcích je výlučně věcí rozhodnutí fakult.
  • Finanční příspěvek na ocenění soutěžních prací bude hrazen z prostředků dotace na specifický výzkum (IGA 2017). Jeho výše bude stanovena dohodou proděkanů a prorektora pro VaV podle celkového počtu přihlášených soutěžních prací. Oceněna bude účast a dále první tři místa v každé sekci. Výplata příspěvku studentům bude provedena bezhotovostním převodem, zajistí děkanáty fakult. Je vítána další finanční nebo věcná podpora účastníků SVK ze sponzorských zdrojů. Její výše (hodnota), způsob rozdělení a výplaty je plně v kompetenci komise sekce.
  • Vytištění diplomů budou zajišťovat fakulty.

SVK 2017 – vyhlášení

Nejste zalogován/a (anonym)

Chemie a analýza potravin D (B 06 - 9:00)

  • Předseda: doc. Dr. Ing. Věra Schulzová
  • Komise: doc. Dr. Ing. Karel Cejpek, Ing. Vojtěch Hrbek, Ph.D.
Čas Jméno Ročník Školitel Název příspěvku Anotace
9:00 Bc. Martina Pískačová M1 Ing. Monika Tomaniová, Ph.D. Hodnocení kanabinoidů v konopných a CBD olejích. detail

Hodnocení kanabinoidů v konopných a CBD olejích.

Použití různých druhů olejů zaznamenává v kulinářství a alternativních výživových směrech velký rozkvět. Konopný olej lisovaný ze samičích rostlin konopí setého je navíc obohacený o biologicky aktivní látky zvané kanabinoidy. Přítomnost kanabinoidů v potravinách je však stále často považována za kontroverzní, a to především kvůli možnému výskytu psychoaktivního Δ9-tetrahydrokanabinolu (Δ9-THC) i přesto, že se konopné oleje získávají z částí odrůd rostlin s nízkým obsahem Δ9-THC. Práce se zaměřuje na kvantitativní stanovení a porovnání obsahu 10ti kanabinoidních látek včetně Δ9-THC v konopných olejích a dále olejích CBD, jež by měly v porovnání s oleji konopnými obsahovat ve zvýšeném množství kanabidiol (CBD). K tomuto účelu byla použita technika superkritické fluidní chromatografie ve spojení s hmotnostní detekcí (SFC-MS). Celkem bylo touto metodou analyzováno 25 vzorků konopných olejů a 4 vzorky CBD olejů.  Ve všech 29ti analyzovaných vzorcích bylo Δ9-THC  přítomno pod legislativním limitem 0,3%. CBD oleje obsahovaly dle předpokladu vyšší koncentrace všech kanabinoidů v porovnání s konopnými oleji, koncentrace samotného CBD byla v CBD olejích více jak tisícinásobně zvýšená v porovnání s oleji konopnými.



9:20 Bc. Michaela Podestátová M1 prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. Využití U-HPLC-HRMS ke zhodnocení vlivu sušení na metabolom červených a modrých plodů detail

Využití U-HPLC-HRMS ke zhodnocení vlivu sušení na metabolom červených a modrých plodů

Falšování výrobků z ovoce představuje dlouhodobý problém, a je tedy důležité vyvíjet nové metody umožňující jeho odhalení. Cílem práce bylo zaměřit se na problematiku falšování produktů z ovocných plodů a sestavit metabolomickou knihovnu různých druhů modrého a červeného bobulového ovoce, která by usnadnila odhalení těchto podvodů. Jelikož výrobky z ovoce jsou technologicky zpracované, nestačilo nalézt a zidentifikovat pouze markery u mraženého/čerstvého ovoce, ale bylo také důležité zaměřit se na stabilitu jednotlivých markerů během sušení. Při tepelných úpravách dochází k řadě reakcí (Maillardova reakce, interakce s aminokyselinami a další.) vedoucích ke změně metabolomu bobulí. V rámci experimentu byla využita analytická technika ultra-vysokoúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s vysokorozlišovací tandemovou hmotnostně spektrometrickou detekcí U-HPLC-HRMS/MS pro získání metabolomických fingerprintů 90 autentických vzorků 11 druhů červeného a modrého bobulového ovoce (arónie, borůvka, brusinka, klikva bahenní a velkoplodá, černý bez, černý a červený rybíz, jahoda, malina, ostružina). V následujícím kroku byla provedena statistická analýza a identifikace charakteristických markerů všech skupin vzorků. Na závěr byl zhodnocen vliv sušení na stabilitu jednotlivých markerů.
9:40 Bc. Nela Průšová M2 Ing. Vojtěch Hrbek, Ph.D. Hodnocení kvality tukové složky potravinových surovin a produktů jejich zpracování detail

Hodnocení kvality tukové složky potravinových surovin a produktů jejich zpracování

Kvalitu a bezpečnost tepelně zpracovaných potravin lze mezi jiným hodnotit sledováním obsahu procesních kontaminantů, což jsou látky, které vznikají v průběhu výroby potravin a mají nežádoucí účinky na lidské zdraví. Mezi tyto procesní kontaminanty patří např. akrylamid, 3-monochlorpropan-1,2-diol (3-MCPD) a jeho estery. Z literatury je známo, že rafinované oleje, které jsou v dnešní době hojně využívány při přípravě pokrmů a bývají součástí řady potravin, obsahují významné množství 3-MCPD esterů. Cílem práce bylo sledování obsahu 3-MCPD esterů v řepkovém, slunečnicovém, palmovém tuku a v tucích jemného pečiva pomocí metody U-HPLC-MS. Dále proběhlo hodnocení kvality z hlediska těchto látek u zeleninových lupínků, které by mohly představovat zdravější alternativu bramborových lupínků. Byl sledován obsah akrylamidu metodou HPLC-MS/MS a dále byl sledován obsah 3-MCPD esterů pomocí U-HPLC-MS v jejich tukové složce.
10:00 Bc. Dominika Pupáková M2 Ing. Jaromír Hradecký, Ph.D. Těkavé složky metabolomu konopí – stanovení s využitím techniky SPME-GC-TOF-MS detail

Těkavé složky metabolomu konopí – stanovení s využitím techniky SPME-GC-TOF-MS

Metabolom představuje dynamický soubor všech malých molekul přítomných v organismu či biologickém vzorku. Součástí těkavého metabolomu konopí jsou terpenické látky, které si získaly zájem vědecké i laické veřejnosti kvůli jejich organoleptickým vlastnostem, potenciálu pro odlišení různých odrůd za využití fingerprintingu a zejména kvůli možnému synergickému efektu s kanabinoidy. Nepoužívanějším přístupem stanovení terpenických látek v konopí je extrakce vzorků rozpouštědlem následovaná plynovou chromatografií (GC) s plamennoionizačním detektorem (FID), jelikož tato instrumentace umožnuje stanovit terpeny v relativně širokém kalibračním rozmezí. Metoda headspace mikroextrakce na tuhou fázi (HS-SPME) v kombinaci s GC s hmotnostně spektrometrickou detekcí (MS) využívající průletový analyzátor (TOF) však poskytuje mnoho výhod oproti GC-FID přístupu. Nevyžaduje použití velkého množství rozpouštědel, je časově nenáročná, předchází chybám v kvantifikaci způsobenými koeluujícími píky a poskytuje další prostředky pro identifikaci píků s použitím spektrálních dat. Kombinace SPME-GC-TOF-MS byla proto použita v rámci této studie zaměřené na kvantitativní stanovení terpenických látek obsažených v konopí.
10:20 Bc. Kamila Richterová M2 doc. Dr. Ing. Věra Schulzová Vývoj metody pro stanovení aditivních látek v potravinách s využitím jednoduchého kvadrupolu detail

Vývoj metody pro stanovení aditivních látek v potravinách s využitím jednoduchého kvadrupolu

Aditivní neboli přídatné látky jsou v potravinářském průmyslu užívány z technologických důvodů, zejména k zajištění hygienické nezávadnosti, prodloužení trvanlivosti či uchování nebo modifikaci žádoucích senzorických vlastností potravin. Za účelem sledování přítomnosti a obsahu syntetických aditiv či odhalení falšování potravin byla v rámci předkládané práce vyvinuta multidetekční analytická metoda umožňující simultánní stanovení vybraných syntetických barviv, sladidel a konzervačních látek. Metoda využívá ultra účinné kapalinové chromatografie ve spojení s jednoduchým MS kvadrupolem. Výsledná metoda byla užita k analýze obsahu aditivních látek v ochucených, energetických a alkoholických nápojích.
10:40 Bc. Michaela Sihlovcová M2 Ing. Marie Suchanová, Ph.D. Rezidua pesticidů v řepce olejce detail

Rezidua pesticidů v řepce olejce

Řepka olejka patří k nejvýznamnějším plodinám pěstovaným v České republice. Pro zajištění vysokých výnosů řepky se během jejího pěstování používají pesticidy, což může negativně působit na včely, pro které je tato plodina jeden z prvních zdrojů nektaru. Cílem této studie bylo stanovit rezidua pesticidů a profil těkavých látek v květech řepky olejky v různých fázích kvetení. Vzorky pocházely z testovacích polí České zemědělské univerzity v Praze. Rostliny řepky byly ošetřeny různými druhy postřiků a pravidelně odebírány. Sledována byla rychlost degradace účinných látek přípravků. Zjišťováno bylo také, zda existují rozdíly v distribuci návštěvnosti včel v závislosti na druhu postřiku a profilu těkavých látek. Jako extrakční metoda pro izolaci reziduí pesticidů byla použita metoda QuEChERS. Separace, identifikace a kvantifikace analytů byla provedena pomocí kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií. Pro stanovení profilu těkavých látek byla využita technika mikroextrakce tuhou fází ve spojení s dvourozměrnou plynovou chromatografií a hmotnostním spektrometrem. Obsah očekávaných reziduí ve vzorcích klesal různou rychlostí dle účinné látky. Významná rozdílnost atraktivity řepky pro včely po aplikaci různých pesticidních přípravků nebyla prokázána.
11:00 Bc. Patricie Slavíčková M1 prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. Separace kanabinoidů pomocí iontové mobility detail

Separace kanabinoidů pomocí iontové mobility

Konopí seté (Cannabis sativa L.) je zdrojem řady biologicky aktivních látek, z nichž nejvýznamnější jsou kanabinoidy. Jedná se o skupinu několika set chemicky odlišných látek, vyskytujících se často v různých izomerních formách. Cílem práce bylo pro separaci kanabinoidů otestovat potenciál techniky ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií typu QTOF s iontovou mobilitou (UPLC-IM-QTOF MS). Po zavedení a optimalizaci instrumentální metody byl analyzován extrakt konopné pryskyřice v akvizičních režimech s a bez zapojení iontové mobility (IM). Kanabinoidy byly detekovány a identifikovány pomocí analytických standardů (12 majoritních kanabinoidů) a porovnáním s databází více než 300 látek. Hlavní kanabinoidy byly kvantifikovány a byly pro ně zjištěny unikátní hodnoty kolizního srážkového průměru (CCS). Ačkoliv u většiny kanabinoidů nedocházelo v IM k výrazné separaci jejich izomerních forem, v případě kanabidivarinu byla zjištěna chromatografická koeluce s neznámým izomerem, který bylo možné odseparovat jen díky IM. Zapojení IM v ESI+ dále umožnilo zvýšení počtu látek detekovaných na základě kanabinoidní databáze, v ESI- byl počet srovnatelný. Zavedená metoda může být dále využívána pro analýzu kanabinoidů v dalších matricích.
11:20 Bc. Alan Stašák M2 Ing. František Pudil, CSc. Fenolické složky vybraných hub detail

Fenolické složky vybraných hub

V tejto práci sa zaoberáme analýzou sušených húb, konkrétne Podpňovkou obyčajnou, Čechračkou tmavohlúbikovou, Pečiarkou páchnucou a Pečiarkou ovčou, s dôrazom na fenolické látky. Pre analýzu bola použitá technika GC-MS, TLC a elektroforéza.
Aktualizováno: 4.5.2020 16:36, : Jitka Čejková

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum

VŠCHT Praha
na sociálních sítích
zobrazit plnou verzi