Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
SVK
Nacházíte se: Studentská vědecká konference  → SVK 2023
iduzel: 54301
idvazba: 90058
šablona: stranka
čas: 9.5.2024 04:30:37
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs: https://cis-prihlasovadlo.vscht.cz/svk/
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 54301
idvazba: 90058
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'svk.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/svk-2023'
iduzel: 54301
path: 1/28821/43620/28823/54301
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

SVK 2023

Organizace SVK v akademickém roce 2023/2024

Termín konání SVK

V akademickém roce 2023/2024 proběhne SVK ve čtvrtek 23. 11. 2023, kdy je vyhlášen Rektorský den.

Organizace SVK

SVK je soutěž prací studentů bakalářských a magisterských studijních programů, která každoročně
probíhá na VŠCHT Praha.


Organizace SVK je zajišťována prostřednictvím děkanátů fakult. Oddělení pro výzkum a transfer
technologií (VaTT) zajišťuje rozpočet SVK z dotace MŠMT na specifický vysokoškolský výzkum, který je
určen výhradně na odměny za účast (startovné) a za umístění pro soutěžící z řad studentů VŠCHT
Praha. Ostatní zdroje zajišťují fakulty.


Soutěž bude probíhat v přednáškových a posterových sekcích, výběr formy je na rozhodnutí vedení
fakulty. Minimální počet přihlášených soutěžních prací studentů VŠCHT Praha v každé sekci je šest,
maximální počet prací není limitován. Fakultním koordinátorům SVK bude umožněno operativně
rozhodnout o uskutečnění soutěže v sekci i v případě, že počet přihlášených soutěžících klesne z
důvodu vyšší moci pod 6. V takovém případě bude ve spolupráci s VaTT rozhodnuto o poměrném
krácení odměn za umístění. Odměna za účast (startovné) bude zachována v plné výši.


V případě dotazů ohledně SVK se obracejte na příslušné ústavní či fakultní koordinátory.
Pro fakultní koordinátory má na oddělení VaTT SVK na starosti Mgr. Mili Losmanová, tel. 220 44 4536,
losmanom@vscht.cz. 

Časový harmonogram přípravy SVK

  • Do 4. 10. 2023 jmenuje děkan fakultního organizátora SVK a jeho jméno nahlásí děkanát na odd. VaTT. Dále určí pracovníky zodpovědné za organizaci jednotlivých sekcí.  V případě celoškolských sekcí určí koordinátory zodpovědné za organizaci prorektor pro pedagogiku.
  • Od 9. 10. 2023 do 30. 10. 2023 se studenti závazně přihlásí do soutěže pomocí elektronického přihlašovacího systému http://svk.vscht.cz. K přístupu do systému použijí své školní přihlašovací údaje, vyplní ročník, jméno vedoucího práce a název svého příspěvku. Každý student může přihlásit jednu soutěžní práci, a to s vědomím svého vedoucího práce.
  • Fakulty, respektive celoškolské sekce na základě počtu přihlášených studentů nahlásí do 9. 11. 2023 na odd. VaTT počet sekcí na fakultě a počet soutěžních prací v jednotlivých sekcích.
  • Do 10. 11. 2023 studenti pomocí elektronického přihlašovacího systému nahrají anotaci svojí práce (max. 1300 znaků, možnosti formátování jsou návodně uvedeny v přihlašovacím systému).
  • Do 18. 11. 2023 fakultní organizátoři, respektive koordinátoři celoškolských sekcí v elektronickém přihlašovacím systému roztřídí všechny soutěžní práce do jednotlivých sekcí na fakultě, dále uvedou názvy sekcí, místo a čas konání a složení komisí. Složení hodnotících komisí pro jednotlivé sekce určí vedení fakulty, respektive prorektor pro pedagogiku. Komise je nejméně tříčlenná a členy z řad akademických pracovníků mohou doplnit odborníci spolupracujících firem a průmyslových podniků. Předsedou komise by měl být profesor nebo docent. 
  • Do 22.11. 2023 bude možné automaticky vygenerovat sborníky jednotlivých ústavů/sekcí a fakult na základě údajů uvedených v elektronickém přihlašovacím systému. Fakultní koordinátoři, respektive koordinátoři celoškolských sekcí zajistí zveřejnění úplných fakultních sborníků na fakultních webech SVK.

 

Další informace k soutěži

  • Prezentace studentské práce v rámci SVK se považuje za předuveřejnění výsledku v případě plánované patentové ochrany a je tedy překážkou pro udělení patentu.
  • Občerstvení pro komise a soutěžící hradí ústavy z vlastních prostředků.
  • Organizace průběhu soutěže v sekcích je výlučně věcí rozhodnutí fakult, respektive celoškolských sekcí.
  • Finanční příspěvek na účast a ocenění umístění soutěžních prací studentů VŠCHT Praha bude hrazen z prostředků dotace MŠMT na specifický vysokoškolský výzkum (IGA 2023). Jeho výše bude stanovena dohodou proděkanů a prorektora pro VaV podle celkového počtu přihlášených soutěžních prací. Oceněna bude účast a dále první tři místa v každé sekci. Výplata příspěvku studentům bude provedena bezhotovostním převodem, zajistí děkanáty fakult. Je vítána další finanční nebo věcná podpora účastníků SVK ze sponzorských zdrojů. Její výše (hodnota), způsob rozdělení a výplaty je plně v kompetenci komise sekce.
  • Vytištění diplomů budou zajišťovat fakulty, respektive koordinátoři celoškolských sekcí.
  • U příležitosti SVK je vyhlášena soutěž o Cenu Julie Hamáčkové v kategorii Studentská práce typu SVK; soutěž je určena i pro doktorandy; vyhlášení soutěže a bližší informace na http://gro.vscht.cz/cjh

 

Rekapitulace termínů:

Datum

Akce

4. 10.

Fakulty - nahlášení fakultního organizátora a organizátorů sekcí - na VaTT

30. 10.

Studenti - uzávěrka podávání přihlášek

9. 11.

Fakulty - nahlášení počtu účastníků a počtu sekcí – na VaTT

10. 11.

Studenti - uzávěrka nahrávání anotací

18. 11.

Fakulty - seznam sekcí, místo a čas konání, složení komisí, seznam sponzorů jednotlivých sekcí

22. 11.

Fakulty - vygenerování sborníků v aplikaci svk; zveřejnění úplných fakultních sborníků na fakultních webech SVK

23. 11.

SVK

5. 12.

Fakulty - písemná zpráva z fakult o průběhu soutěže - na VaTT

 

Seznam fakultních koordinátorů

  • FCHT - doc. Ing. Jan Budka, Ph.D. (Jan.Budka@vscht.cz)
  • FTOP - Ing. Alice Vagenknechtová, Ph.D.  (Alice.Vagenknechtova@vscht.cz)
  • FPBT - Ing. Michaela Marková, Ph.D. (Michaela.Markova@vscht.cz)
  • FCHI - doc. Ing. Jitka Čejková, Ph.D. (Jitka.Cejkova@vscht.cz)

 

Přihlašovací formulář

Nejste zalogován/a (anonym)

Ústav sacharidů a cereálií (B 40 knihovna ústavu - 9:00)

  • Předseda: doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D.
  • Komise: Ing. Pavel Skřivan, CSc., doc. Mgr. Andrej Sinica, Ph.D., prof. Ing. Zdeněk Bubník, CSc., doc. Ing. Evžen Šárka, CSc.
Čas Jméno Ročník Školitel Název příspěvku Anotace
9:00 Bc. Rastislav Korman M1 Ing. Roman Bleha, Ph.D. Izolácia a štruktúrna analýza polysacharidových frakcií z medicinálnych hub detail

Izolácia a štruktúrna analýza polysacharidových frakcií z medicinálnych hub

Cieľom práce bolo izolovať polysacharidy v doplnkoch stravy na báze húb a overiť analytické metódy pre ich detekciu. Teoretická časť bola zameraná na liečivé účinky a chemické zloženie polysacharidov z húb Pleurotus, Chaga, Ganoderma a Hericium. Boli predstavené nasledovné metódy analýz štruktúr polysacharidov: FTIR, Ramanova spektroskopia, GC/FID a NMR a HPLC.  V experimentálnej časti boli vzorky doplnkov stravy prečistené a analyzované pomocou FTIR spektroskopie. Z vybraných prečistených vzoriek boli polysacharidy získané pomocou mikrovlnnej extrakcie a následne boli stanovené monosacharidy pomocou GC/FID.  
9:20 Bc. Julie Prokopová M2 doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D. Nutriční zhodnocení cereálních produktů s přídavkem luštěnin detail

Nutriční zhodnocení cereálních produktů s přídavkem luštěnin

Luštěniny jsou ve výživě cenným zdrojem bílkovin a vlákniny. Předkládaný projekt se zabýval analýzou a posouzením základních složek luštěnin. Zaměřila jsem se na stanovení obsahu bílkovin a vlákniny v semenech čočky červené, semenech cizrny a v hladkých moukách vyrobených z těchto semen. U semen i mouk byly prokázány vysoké obsahy bílkovin (21,5-28,0 hm. % v suš.). V porovnání s údaji z různých literárních zdrojů, byly však opakovaně stanoveny velmi vysoké hodnoty obsahu vlákniny v celých semenech obou druhů luštěnin. Stanovený vysoký obsah vlákniny v luštěninách pravděpodobně neodpovídá reálnému obsahu vlákniny definované jako hůře využitelné složky stravy podle AACC. Metoda stanovení vlákniny (metodika AOAC 991.43) je určena zejména pro obilnou vlákninu. Stanovení složek vlákniny je založeno na enzymaticko-gravimetrickém postupu, kdy se využívá působení hydrolytických enzymů (termostabilní a-amylasa, amyloglukosidasa a proteasa) za daných podmínek. Poté následuje filtrace suspenze a srážení složek vlákniny 96% ethanolem. V dílčím kroku analýzy, enzymové reakce, se zřejmě projeví odlišnosti ve složení luštěnin a obilovin. Z tohoto důvodu bude třeba vypracovat modifikovaný postup stanovení vlákniny v luštěninách s detailním zaměřením na přítomné bílkoviny a polysacharidy.  
9:40 Bc. Daniel Růžička M2 Ing. Simona Gillarová, Ph.D. Kontinuální chromatografická izolace mannitolu   detail

Kontinuální chromatografická izolace mannitolu  

Současná průmyslová výroba mannitolu vysokotlakou hydrogenací cukerného substrátu, zahrnující také krystalizaci, je energeticky náročná, a také poskytuje velmi nízký výtěžek. Velmi perspektivní alternativa ke konvenční výrobě může být využití superkritických kapalin k extrakci mannitolu z přírodních zdrojů. Z takového extraktu je možné izolovat mannitol pomocí preparativní chromatografie v diskontinuálním či kontinuálním zapojení.  Náplní experimentální části práce bylo provedení diskontinuální separace mannitolu z roztoku, který svým složením modeloval extrakt sacharidů z řapíků celeru. Jednotlivé separace probíhaly na dvou kolonách odlišné geometrie se stejným silně bazickým aniontově-výměnným sorbentem Dowex Monosphere 550A (Dow, USA) za různých experimentálních podmínek. Získané frakce z jednotlivých diskontinuálních separací byly analyzovány kationtově-výměnnou chromatografií s refraktometrickou detekcí. Na základě dat z diskontinuálních experimentů byla provedena pomocí počítačové simulace v prostředí Aspen ChromatographyTM kontinuální separace s výsledným obsahem mannitolu v sušině rafinátu 99,1 %. Dále byla provedena údržba kontinuálního chromatografického separátoru KCHS‑SMB-8-ND v poloprovozním měřítku (VŠCHT Praha) pro účely navazující vlastní kontinuální separace.
10:00 Bc. Barbora Stýblová M2 Ing. Roman Bleha, Ph.D. Extrakce a charakterizace polysacharidů z žitných otrub detail

Extrakce a charakterizace polysacharidů z žitných otrub

Cílem této práce bylo izolovat a určit složení polysacharidových frakcí získaných z žitných otrub se zaměřením na nutričně významné složky vlákniny. Byla stanovena celková, rozpustná a nerozpustná vláknina. Pro odstranění proteinů byla u studenovodných extraktů použita kombinace enzymů pepsinu a pronasy. Zatímco u horkovodných extraktů byl odstraněn škrob pomocí enzymů α-amylasy a pullulonasy. Posledním krokem byla alkalická extrakce 1 M NaOH, čímž byly získány ve vodě nerozpustné polysacharidy. Všechny polysacharidové frakce byly analyzovány z hlediska čistoty, chemického složení a struktury pomocí FTIR spektroskopie. Neutrální cukry byly stanoveny pomocí GC/FID a dále byla provedena methylační analýza na GC/MS.  
10:20 Bc. Daniela Ulrichová M2 Ing. Vladimír Pour, CSc. Membránová filtrace cukerných šťáv detail

Membránová filtrace cukerných šťáv

Energetická krize, která se v loňském roce citelně dotkla většiny výrobců potravin, vedla k intenzivnímu hledání jak snížit energetickou náročnost výrob. Jednou z energeticky nejnáročnějších výrob je právě výroba cukru. Nejvíce energií je spotřebováno při odpařování šťáv, dalším kritickým místem tradiční technologie je čištění cukerných šťáv od nečistot, při němž je produkováno velké množství vedlejších produktů. Řešením pro cukrovary tak může být zařazení membránové filtrace do výrobní technologie. Použití membránových metod umožňuje čištění a koncentraci roztoků bez zahřívání a odpařování. To s sebou přináší jak výrazné úspory energie, tak snížení množství odpadů a emisí a vyšší výtěžek při finální krystalizaci sacharózy.   Tato práce je zaměřena na oblast čištění cukerných šťáv za využití membrán o různé selektivitě. Sledována je rychlost procesu, separační účinnost membrán a výkon filtrace. Výkon je klíčovým parametrem pro uplatnění v praxi a reflektuje zanášení membrány, k němuž při filtraci postupně dochází. V průběhu jednotlivých membránových filtrací jsou odebírány vzorky, které jsou podrobeny laboratorním analýzám. Sledovány jsou především změny v obsahu barevných látek, dále zastoupení vybraných iontů a organických kyselin v jednotlivých produktech separace.
10:40 Bc. Kristýna Klárová M2 Ing. Roman Bleha, Ph.D. Izolace polysacharidových frakcí z plodnic hub Hericium erinaceus (kmen f 5242): purifikace a strukturní analýza detail

Izolace polysacharidových frakcí z plodnic hub Hericium erinaceus (kmen f 5242): purifikace a strukturní analýza

Medicinální houby jsou tradičně využívány v asijských zemích již po tisíce let, a to především pro svůj obsah biologicky aktivních látek, přičemž zájem o ně v současné době vzrůstá i ve státech Evropy a s tím i spojený výzkum soustředěný právě na biologické aktivity přítomných sloučenin. Mezi takové sloučeniny se řadí například polysacharidy (α- a β-glukany), fenolové sloučeniny, glykoproteiny a plno dalších složek, které se nacházejí v plodnici i myceliu hub. Konkrétně polysacharidy jsou často diskutovanými bioaktivními složkami, mezi jejichž hlavní aktivity patří schopnost imonomodulace (související s protinádorovou, protizánětlivou a antimikrobiální aktivitou), dále se podílí na prevenci hypercholesterolémie či na antidepresivních účincích. V rámci této práce byly izolovány polysacharidové frakce z plodnice houby Hericium erinaceus (kmen f 5242) a následně strukturně charakterizovány. Izolace frakcí probíhala prostřednictvím extrakčních metod sestávajících z extrakce studenou vodou, horkou vodou a alkalickým roztokem. Získané frakce byly analyzovány pomocí FT-IR a GC/FID, pro zjištění obsahu funkčních skupin ve frakcích a přítomnosti neutrálních cukrů.
Aktualizováno: 2.10.2023 14:58, : Mili Viktorie Losmanová

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum

VŠCHT Praha
na sociálních sítích
zobrazit plnou verzi