9:00
|
Bc.
Rastislav
Korman
|
M1
|
Ing. Roman Bleha, Ph.D.
|
Izolácia a štruktúrna analýza polysacharidových frakcií z medicinálnych hub
|
detail
Izolácia a štruktúrna analýza polysacharidových frakcií z medicinálnych hub
Cieľom práce bolo izolovať polysacharidy v doplnkoch stravy na báze húb a overiť analytické metódy pre ich detekciu. Teoretická časť bola zameraná na liečivé účinky a chemické zloženie polysacharidov z húb Pleurotus, Chaga, Ganoderma a Hericium. Boli predstavené nasledovné metódy analýz štruktúr polysacharidov: FTIR, Ramanova spektroskopia, GC/FID a NMR a HPLC. V experimentálnej časti boli vzorky doplnkov stravy prečistené a analyzované pomocou FTIR spektroskopie. Z vybraných prečistených vzoriek boli polysacharidy získané pomocou mikrovlnnej extrakcie a následne boli stanovené monosacharidy pomocou GC/FID.
|
9:20
|
Bc.
Julie
Prokopová
|
M2
|
doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D.
|
Nutriční zhodnocení cereálních produktů s přídavkem luštěnin
|
detail
Nutriční zhodnocení cereálních produktů s přídavkem luštěnin
Luštěniny jsou ve výživě cenným zdrojem bílkovin a vlákniny. Předkládaný projekt se zabýval analýzou a posouzením základních složek luštěnin. Zaměřila jsem se na stanovení obsahu bílkovin a vlákniny v semenech čočky červené, semenech cizrny a v hladkých moukách vyrobených z těchto semen. U semen i mouk byly prokázány vysoké obsahy bílkovin (21,5-28,0 hm. % v suš.). V porovnání s údaji z různých literárních zdrojů, byly však opakovaně stanoveny velmi vysoké hodnoty obsahu vlákniny v celých semenech obou druhů luštěnin. Stanovený vysoký obsah vlákniny v luštěninách pravděpodobně neodpovídá reálnému obsahu vlákniny definované jako hůře využitelné složky stravy podle AACC. Metoda stanovení vlákniny (metodika AOAC 991.43) je určena zejména pro obilnou vlákninu. Stanovení složek vlákniny je založeno na enzymaticko-gravimetrickém postupu, kdy se využívá působení hydrolytických enzymů (termostabilní a-amylasa, amyloglukosidasa a proteasa) za daných podmínek. Poté následuje filtrace suspenze a srážení složek vlákniny 96% ethanolem. V dílčím kroku analýzy, enzymové reakce, se zřejmě projeví odlišnosti ve složení luštěnin a obilovin. Z tohoto důvodu bude třeba vypracovat modifikovaný postup stanovení vlákniny v luštěninách s detailním zaměřením na přítomné bílkoviny a polysacharidy.
|
9:40
|
Bc.
Daniel
Růžička
|
M2
|
Ing. Simona Gillarová, Ph.D.
|
Kontinuální chromatografická izolace mannitolu
|
detail
Kontinuální chromatografická izolace mannitolu
Současná průmyslová výroba mannitolu vysokotlakou hydrogenací cukerného substrátu, zahrnující také krystalizaci, je energeticky náročná, a také poskytuje velmi nízký výtěžek. Velmi perspektivní alternativa ke konvenční výrobě může být využití superkritických kapalin k extrakci mannitolu z přírodních zdrojů. Z takového extraktu je možné izolovat mannitol pomocí preparativní chromatografie v diskontinuálním či kontinuálním zapojení. Náplní experimentální části práce bylo provedení diskontinuální separace mannitolu z roztoku, který svým složením modeloval extrakt sacharidů z řapíků celeru. Jednotlivé separace probíhaly na dvou kolonách odlišné geometrie se stejným silně bazickým aniontově-výměnným sorbentem Dowex Monosphere 550A (Dow, USA) za různých experimentálních podmínek. Získané frakce z jednotlivých diskontinuálních separací byly analyzovány kationtově-výměnnou chromatografií s refraktometrickou detekcí. Na základě dat z diskontinuálních experimentů byla provedena pomocí počítačové simulace v prostředí Aspen ChromatographyTM kontinuální separace s výsledným obsahem mannitolu v sušině rafinátu 99,1 %. Dále byla provedena údržba kontinuálního chromatografického separátoru KCHS‑SMB-8-ND v poloprovozním měřítku (VŠCHT Praha) pro účely navazující vlastní kontinuální separace.
|
10:00
|
Bc.
Barbora
Stýblová
|
M2
|
Ing. Roman Bleha, Ph.D.
|
Extrakce a charakterizace polysacharidů z žitných otrub
|
detail
Extrakce a charakterizace polysacharidů z žitných otrub
Cílem této práce bylo izolovat a určit složení polysacharidových frakcí získaných z žitných otrub se zaměřením na nutričně významné složky vlákniny. Byla stanovena celková, rozpustná a nerozpustná vláknina. Pro odstranění proteinů byla u studenovodných extraktů použita kombinace enzymů pepsinu a pronasy. Zatímco u horkovodných extraktů byl odstraněn škrob pomocí enzymů α-amylasy a pullulonasy. Posledním krokem byla alkalická extrakce 1 M NaOH, čímž byly získány ve vodě nerozpustné polysacharidy. Všechny polysacharidové frakce byly analyzovány z hlediska čistoty, chemického složení a struktury pomocí FTIR spektroskopie. Neutrální cukry byly stanoveny pomocí GC/FID a dále byla provedena methylační analýza na GC/MS.
|
10:20
|
Bc.
Daniela
Ulrichová
|
M2
|
Ing. Vladimír Pour, CSc.
|
Membránová filtrace cukerných šťáv
|
detail
Membránová filtrace cukerných šťáv
Energetická krize, která se v loňském roce citelně dotkla většiny výrobců potravin, vedla k intenzivnímu hledání jak snížit energetickou náročnost výrob. Jednou z energeticky nejnáročnějších výrob je právě výroba cukru. Nejvíce energií je spotřebováno při odpařování šťáv, dalším kritickým místem tradiční technologie je čištění cukerných šťáv od nečistot, při němž je produkováno velké množství vedlejších produktů. Řešením pro cukrovary tak může být zařazení membránové filtrace do výrobní technologie. Použití membránových metod umožňuje čištění a koncentraci roztoků bez zahřívání a odpařování. To s sebou přináší jak výrazné úspory energie, tak snížení množství odpadů a emisí a vyšší výtěžek při finální krystalizaci sacharózy. Tato práce je zaměřena na oblast čištění cukerných šťáv za využití membrán o různé selektivitě. Sledována je rychlost procesu, separační účinnost membrán a výkon filtrace. Výkon je klíčovým parametrem pro uplatnění v praxi a reflektuje zanášení membrány, k němuž při filtraci postupně dochází. V průběhu jednotlivých membránových filtrací jsou odebírány vzorky, které jsou podrobeny laboratorním analýzám. Sledovány jsou především změny v obsahu barevných látek, dále zastoupení vybraných iontů a organických kyselin v jednotlivých produktech separace.
|
10:40
|
Bc.
Kristýna
Klárová
|
M2
|
Ing. Roman Bleha, Ph.D.
|
Izolace polysacharidových frakcí z plodnic hub Hericium erinaceus (kmen f 5242): purifikace a strukturní analýza
|
detail
Izolace polysacharidových frakcí z plodnic hub Hericium erinaceus (kmen f 5242): purifikace a strukturní analýza
Medicinální houby jsou tradičně využívány v asijských zemích již po tisíce let, a to především pro svůj obsah biologicky aktivních látek, přičemž zájem o ně v současné době vzrůstá i ve státech Evropy a s tím i spojený výzkum soustředěný právě na biologické aktivity přítomných sloučenin. Mezi takové sloučeniny se řadí například polysacharidy (α- a β-glukany), fenolové sloučeniny, glykoproteiny a plno dalších složek, které se nacházejí v plodnici i myceliu hub. Konkrétně polysacharidy jsou často diskutovanými bioaktivními složkami, mezi jejichž hlavní aktivity patří schopnost imonomodulace (související s protinádorovou, protizánětlivou a antimikrobiální aktivitou), dále se podílí na prevenci hypercholesterolémie či na antidepresivních účincích. V rámci této práce byly izolovány polysacharidové frakce z plodnice houby Hericium erinaceus (kmen f 5242) a následně strukturně charakterizovány. Izolace frakcí probíhala prostřednictvím extrakčních metod sestávajících z extrakce studenou vodou, horkou vodou a alkalickým roztokem. Získané frakce byly analyzovány pomocí FT-IR a GC/FID, pro zjištění obsahu funkčních skupin ve frakcích a přítomnosti neutrálních cukrů.
|